Fény és vászon

2019. március 14. 21:00 - Kiko

A Marvel is hibázhat?

A Marvel kapitány nem a legjobb a képregényekfilmek között, Samuel L. Jackson viszont rohadt jó benne.

A 21. filmig szinte hibátlan sorozatot tett le az asztalra Kevin Feigie és csapata, de a Marvel kapitánynál talán egy kicsit elmérték a dolgokat.

Nagyon nehéz egy szinte készre kirakott puzzle-hoz olyan darabot gyártani, amely tökéletesen illeszkedik, minden korábbi részhez, és nem rontja el az összképet. A Marvel Kapitány ilyen film lenne. Összeköti a Bosszúállók Végtelen háborút a Végjátékkal (amiben így vagy úgy, de Thanosnak meg el kell bukni, ehhez viszont szükség van egy szuper erős hősre Marvel Kapitányra, aki eddig nem volt meg a csapatban). A kísérlet felemásra sikerült, mert a film maga gyengécske, de legalább már ismert a nézők számára az áprilisi gigafilm egyik kulcsfigurája.

A történet kicsit zavarosan indul, itt a Brie Larson alakította cuki kree, akit Jude Law tanít az élet rejtelmeire. Aztán a régi emlékek miatt tovább bonyolódik minden. Carol laza, de egyáltalán nem karakteres főhős, nehéz eldönteni hogy ez a forgatókönyv vagy a színészvezetés hibája, de sajnos a végeredmény nem egy Doctor Strange, vagy Tony Stark szintű karakter.

A fiatal Fury ügynök, Samuel Jackson kicsit CGI-ozva (ami gáz) is nagyon cool csavó, akinek mindig van egy egymondatos fasza beszólása: "Ha lesznek gyerekeim azok is Furynak fognak hívni..." Nem kell rá szájkosár, nem Hanibal Lecter". És végre kiderül miért vakult meg a félszemére. A megoldás több mint zseniális, ez talán a film legértékesebb pillanata.

A 90-es évek zenei világa visszaköszön, nem annyira erős a soundtrack, mint a Galaxis őrzőinél. Remek lenyomata ez annak a korszaknak filmek terén is, konkrét utalás van a Terminátor 2-re, a Star Wars - Baljós árnyakra és még rakat más mozira. Csomó estaer egg került bele, aminek a rajongók nagyon fognak örülni. Ilyen például utalás a Bosszúállókban is emlegetett Budapestre, A galaxis őrzőire, a macskára stb. 

Van egy nagyon komoly hibája a filmnek a zavaros történet mellett, ez pedig az állandóan visszatérő logikátlanság. Hozzunk pár apró példát, ami szembe jött velünk. Pl.: amikor fegyverrel veszik körül hősünket a gonosz őrök, egyiknek sem jut eszébe lelőni, mielőtt bevetné a foton sugarat. Vagy az sem túl ésszerű, hogy egyik pillanatban kell maszk a fejére, amiben tud lélegezni az űrben, a következő snitten meg már nem, Hogy is van ez kérem? Persze ez egy szuperhős film, de ahogy már korábban is írtam, nem a földi valóságtól elrugaszkodott jelenségek zavarnak, hanem az, ha valami a saját filmvilágában nem ésszerű, és hülyeség. Arról nem is beszélve, hogy a forgatókönyv, eléggé kiszámítható, és lehet sejteni a közepe fele, mi lesz a megfejtés.

Vannak benne nagyon jól eltalált poénok (pl.: idős nénivel verekedés, a macska, a sérült szem stb.), de ezek nem terelik el a figyelmet a film hibáiról.

Összegzés:

Sajnos ez az első olyan Marvel film, ami inkább gyenge, mint jó. Sorry.

50%

Fotók: Fórum Hungary

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr514674957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Critic 2019.03.16. 12:10:04

Egyetértek. Szinte mindenben.

MEDVE1978 2019.03.17. 18:46:19

Sajnos lehet, hogy ezzel a filmmel indul el a lejtőn a Marvel Cinematic Universe. Filmes youtube chanelleken elég sokat lehetett erről hallani. Egyszerűen elkezdtek felfűzni egy új karakterre egy új történetszálat. Csakhogy az új karakter egyáltalán nem népszerű - mint képregény nem számított túl sikeresnek, a rajongók nem nagyon szerették - mégis egyből belerakják az Endgamebe, ráadásul valószínűleg kritikus fontosságú szereppel. Emellett csinálnak hozzá egy eredettörténetet, aminek minden adott, hogy jól teljesítsen: 1. olyan időszakban szerepel, amikor az Így neveld a sárkányod és az Alita battle angel több hete menő verziói a versenytársai, tehát semmi konkurrenciája nincsen, 2. tudatosan azt kommunikálják, hogy ez össze van kötve az Endgame-el, tehát nézd meg.
Az egészből mégis egy átlagos film lesz, ami a legtöbb helyen közepes vagy annál kicsit jobb értékeléseket kap. A közönség a Marvel filmek közül a legrosszabb értékeléseket adja neki.
És ennek komoly okai vannak:
1. Az első az az üzenet, hogy bármit mondtok, szarunk bele. Ez a Disneytől jön. Van egy eléggé kemény rajongói mag, akiknek már a képregényes előzmény miatt sem tetszett az, hogy az MCU-t erre akarják felhúzni. A Disney erre azt mondta, hogy jó lesz az egyétek.
2. A közönség is elég szar értékeléseket ad rá, miután látta a filmet, a Disney erre is azt mondja, hogy szarunk rá, jó ez a film csak nem értitek.
3. Ott a legrosszabb része, Brie Larson. A kedves kommunikációjával, amellyel közli, hogy egy négerek által csinált film esetében őt bizony nem érdekli, hogy a közönség fehér férfi része mit szól. A nőből árad az arrogancia és a beképzeltség. Emellett brutál deszka és nem is mosolyog, igazi aszexuális power womannak akarják eladni és ezzel ő is azonosul.

A fentiek miatt ezt a filmet majd csak HBO-n nézem meg, nehogy közvetlenül bevételt generáljak a Disneynek. Ez ugyanis egy rossz út a franchisenak.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása