Fény és vászon

2019. december 30. 09:31 - Kiko

Egy lakásban elfér az egész Rákosi-korszak

A Foglyok egy jó lenyomata az '50-es éveknek. A humor és a bezártságból fakadó feszültség jól megfér egymás mellett.

 1951-ben több lakásban megjelent az ÁVÓ, és kisgömböcként a betérőket 5 napig fogva tartotta. A recski szökevényt, Michnay Gyulát keresték, kevés sikerrel, hiszen átjutott Ausztriába (egyedüliként a szökevények közül).

Ez adja a Foglyok alaphelyzetét, amiből egy izgalmas kamaradráma alakul ki, ahol végig egy helyszínen vagyunk, egy lakásban. A film, mint csepp a tengerben mutatja be az '50-es évek világát, amiről nekünk maximum nagyszüleink elmeséléséből van élményünk. Feleségem nagymamája is ott volt az egyik lakásban, és mit ad Isten őt is Sárának hívják, és akkor pont a műegyetemen tanított, pont mint a főhős, igaz itt véget is ér a hasonlóság. Az ő elbeszélésében ez a történet mindig az "avignoni fogságként" került elő a családi legendáriumban. Humorral, és derűvel mesél mindig erről a pár napról, pedig vérfagyasztó lehetett akkor és ott ez az egész helyzet. 

 

Ezt a kettősséget vitte végig a filmen a forgatókönyvíró Vörös András és a rendező Deák Kristóf is. Egy-egy vicces jelenet (pl: ulti parti franciakártyával, vagy a felesborsó főzelék) után jön egy feszültséggel teli (pl.: a kisfiú és az ÁVÓ-s origamija, vagy a kismama érkezése). A film sok szereplőt mozgat, és mindenkinek jut egy-egy fontos mondat, amivel egy-egy korabeli ember típust jól megidéz. Ilyen a házmester, (aki most az ÁVÓ-t, korábban nyilasokat is segítette), vagy az idősember, (aki két világháborút túl élt), vagy kifutó fiú (aki nem tud semmit, mégis fontoskodik) és még hosszasan lehetne sorolni. 

A film tempója nekem volt, hogy leült és volt egy-két elnagyolt jelenet, de a színészek nagyon jók, nekik ez jutalom játék. Személyes kedvencem Fekete Ernő, akinek szájából hangzik a film legjobb mondata: mennyi időnek kell eltelnie, hogy ezen nevessünk. Lengyel Ferencnek nagyon jól áll a kemény ÁVÓ-s szerepe, Molnár Levente pedig a segítőkész házmesterként marad emlékezetes.

Az Örök tél, vagy A berni követ után újra egy nagyon jó történelmi filmet kaptunk: a 20. század eddig el nem mesélt történeteit mondják el a mozi nyelvén.

Összegzés:

Még sok ilyen magyar filmet!

75%

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5215371010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.31. 08:27:53

imadtam a filmet, Jászberényi is jo volt. tenyleg nagyon jo lett. ajanlom mindenkinek jo szivvel.

kvadrillio 2019.12.31. 20:01:01

jahhh.....az akori korszak legérdekesebb vonulata az volt, hogy akkoriban nem fagytak meg ennyien a saját lakásukban és nem volt ennyi hajléktalan meg kilakoltatott családok ezrei.......

nu, lehet gondolkodni, mellik korszak is volt a jobb az vagy ez ?????!
Fény és vászon
süti beállítások módosítása