Fény és vászon

2018. október 03. 15:58 - Kiko

Sci-fi-be oltott tinidráma

A sötét elmék a tinikor legizgalmasabb kérdéseit teszi fel, csak nem ad rá válaszokat. Így érdektelenségbe fullad.

Úgy látszik még mindig dübörög a young adult könyv és film üzlet. Az Útvesztő, Az éhezők viadala, A kiválasztott és még hosszasan sorolhatnánk a sort, után itt A sötét elmék, amely a zsáner elemeit mind felhasználja, sőt még izgalmas kérdéseket is felvet. Ez pedig nagy szó, még akkor is, ha hatalmas logikai bukfencek és semmit mondó válaszok kapunk mellé.

És ha már előképek: A sötét elmék főszereplője Amandla Stenberg korábban pont Az éhezők viadalában kapott egy kicsi, de jelentős mellékszerepet, legutóbb a Minden, minden című romantikus filmben játszott. A sajtóban leginkább a coming out-jával tűnt ki. Most pedig egy kívülállót alakít, aki egyik napról a másikra fedezi fel képességét, ami miatt egyből egy internáló táborban köt ki.

A film a korábbi young adult mozikhoz képest egy új aspektust hoz be a gyerek és szülő kapcsolatáról. Ez pedig az, amikor a gyermek rájön, nem csak a szülei, ő is hibás lehet egy-egy helyzetért, egy-egy rossz szituációban neki van nagyobb felelőssége, nem pedig a szülőknek. Ez egy irtó komoly, mély téma, mégis a film csak karcolja a kérdés felszínét, pedig nyugodtan lehetne erről hosszabban mesélni, még egy ilyen blockbusterben is. Piros pont a készítőknek. Innen üzenem: nyugodtan lehet ilyen témákról könnyen fogyasztható mozikat készíteni.

Na de a vége. Az már korántsem ilyen rózsás. A rendező(nő) Jennifer Yuh Nelson - aki korábban a Kung-Fu Panda második és harmadik részét rendezte - foglalkozott már a fiatal lélek problémáival. A pandás bunyós animációs filmben is a felnőtté válás legfontosabb kérdéseit boncolgatták, de ott sikerül eljutni egy megnyugtató válaszig. Itt viszont a film vége egy hatalmas logikai káoszba fullad. A történet problémájának feloldása - a film szerint az - , ha kitörlöd magad egy adott szituációból. Gratulálok, de ez nem válasz a kérdésre, vagy elég lehangoló megoldás. Főleg, ha ez a főüzenet a mai tizenéveseknek. Ennél többet érdemelt volna a film és a tini korosztály is.

Összegzés:

Jól indul, de katasztrófa a vége.

45 %

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1114184509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása