Fény és vászon

2018. július 24. 13:27 - Kiko

Maradjatok gyerekek!

A baráti fogócskáról is lehet jó filmet csinálni, erre bizonyíték a Haverok harca.

Ma két véglet van a vígjátékok terén. Az egyik végpont az agyatlan fingós/szarós poénokra épít, ebbe tartozik a Hivatali karácsony című rettenet. A másik véglet pedig a remek karakterekkel felturbózott, helyzet komikumban és jó beszólásokkal teletűzdelt film, mint például a Éjszakai játék.

Szerencsére a Haverok harca az utóbbi kategória felé húz, még ha nem is olyan tökéletes, mint Rachel McAdams-ék bohóckodása. Egy baráti társaság minden év májusában fogócskázik 30 napon keresztül. Ezt a szokást tartják gyerekkoruk óta. Most pedig egy újságíró csatlakozik, aki cikket ír erről a furcsa szokásról. Az a vicc, hogy ez nem vicc, mert a sztori valós eseményeken alapul, amit a Wall Street Journal hozott le még 2013-ban. 

Ezt pedig jól sikerült átültetni a vászonra. Pont annyira színezték ki az eredeti történetet, amennyire egy vígjáték megköveteli. Néhol túloztak, néhol kihagytak részeket, pont azért, hogy így feszes, jó tempójú röhögős mozit kapjon a néző.

Jól kitalált karakterek, akiket azért nem gondoltak túl, tipikusak, mégis viccesek: az agresszív asszony, a csapatjátékos lúzer, az ideggyenge fekete és a jóképű örök nyertes. Ed Helms jó humorista, bizonyította már a Másnaposokban és a Családi üzelmekben is, itt még pár komolyabb jelenet is jut neki, de azokban azért annyira nem erős. Három fejet tud vágni, ami inkább a poénoknál ül, de ez egy drámaibb jelenetnél már kevésbé működik.

Ahogy az Éjszakai játékban, úgy most is van egy apró kis tanulság, nem komoly mélység, de kis gondolat. Pl.: az alap idézet: "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." Ezzel már gazdagabban áll fel a mozis székből az ember. Ráadásul nincs az arcunkba tolva. 

Talán egy karakterre nem jutott elég idő és figyelem, ez Jeremy Renner-é. Az ő szerepe nem lett kibontva, nem tudunk meg róla elég infót. Pedig lehetőség van benne bőven. A színészt pedig kifejezetten jó vígjátékban látni, ha már a Bosszúállók 3-ban nem láttuk.

Összegzés:

Egyszernézős film, de annak szuper!

 70%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9914120557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása