Fény és vászon

2017. november 17. 13:44 - Kiko

Az Igazság Ligája nem váltja meg a világot

Tipikus DC film betegség jellemző erre a mozira. Egy-két jó karakter, látványos zúzda, de a forgatókönyv ismét gyenge. Összességében még mindig csak próbálkozás a Marvel tudatos építkezésével szemben.

A DC Bosszúállók filmje nem bonyolítja túl a történet. Batman, Superman, Flash, Wonder Woman, Aquaman és Cyborg egy soha nem látott fenyegetéstől kell megmentse a világot. (Soha nem látott, hallott sztori. Mégsem lett teljesen gagyi. Ez is, csakúgy mint a Wonder Woman a jobban sikerült DC filmek közé tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne, sőt. 

Kezdjük az érdemeivel. Sajnos a korábbi DC filmek szomorú tapasztalatai után (Batman vs. Superman, Öngyilkos osztag) már az is siker, hogy nem szúrták el. A karaktereknek jut elég játékidő, és ez elegendő arra, hogy a újakat (Flash, Cyborg, Aquaman) megismerjük. Jó a casting: Flash-t Ezra Miller elég jól hozza a humoros kölyköt, Jason Momoa pedig az i(s)zomagy Aquamanként elég jól mutat a vásznon (igaz róla túl sokat azért nem tudunk meg). Ben Affleck nyugger Batmanként természetes, egyedül Henry Cavill (Superman) lóg ki lefelé.

A film születése finoman szólva nem volt probléma mentes. Ben Affleck már a Batman vs. Superman után ki akart szállni a franchise-ból. Az első vágásról érkező kritikai visszajelzések finoman szólva nem voltak elégedettek (állítólag nézhetetlen volt). Zack Snyder rendező helyét (aki egy családi tragédia után kilépett) Joss Whedon vette át az utóforgatások alatt. Ja és akkor még nem beszéltünk arról, hogy Henry Cavill a pótforgatáson már bajuszt viselt (a Mission Impossible 6. szerepe miatt) és ezt digitálisan kellett leborotválni.

És mindezek ellenére nem lett olyan szörnyű a végeredmény, mint sokan várták. Joss Whedon munkája látható és érezhető a végső verzión. Ő már a Bosszúállók mindkét részében bizonyította nagyon ért sok karakter mozgatásához, kihozni a kémiát ezek közt a szereplők között. Az ő döntése lehetett, hogy nem 2,5 óra a játékidő, csak 120 perc. Elég csak megnézni az előzeteseket, mert sok jelenetet nem használtak fel a végső verzióban (szerencsére, különben nagyon uncsi lett volna ez a film).

Jöjjön a fekete leves. A forgatókönyvet mintha kezdők írták volna. Olyan jelenetek vannak benne, amiket a kezdő drámaíró is kihúz a vázlatból. Kedvenc példám: Bruce Wayne és Diana sétál a tó parton, majd Wonder Woman mint egy gyakorlott mesélő elmondja milyen gonosz is a főgonosz Steppenwolf. Könyörgöm, ez mozgókép! Ebben a műfajban be lehet mutatni a főellenséget úgyis, hogy megismerjük szörnyű a tetteit, esetleg őt magát egy szituációban láthatnák, ahol a viszonyait ismertethetik, de nem, itt két szereplő, mint a görög drámákban elmondja a harmadik fél legfontosabb tulajdonságait. Köszönjük! Na ettől azért kivert a víz.

Aztán voltak olyan történet szálak, amiket feldobtak, majd nem kezdtek vele semmit. Szóval megint oda kanyarodunk vissza, egy ilyen szintű mozinál nem lehet ennyire gyenge forgatókönyvvel dolgozni. Mellékesen 0 azaz nulla fordulat volt ebben a filmben. Mert Superman "lenyugtatása" az rohadtul kiszámítható volt.

Ami még problémás, nincsenek felépítve a konfliktusok, emiatt pedig súlytalanok lesznek azok. Ha pedig nincs konfliktus nincs feszültség. A tipikus CGI harcok most sem hoznak újdonságot, de sok esetben elég gyenge volt a trükk, a költségvetéshez képest.

Megint látszik, a DC a lóvé miatt ugyanolyan univerzumot akar építeni, mint a Marvel. Csak nincs mögötte az a koncepció, ami a konkurenciánál. A Marvelnél minden film külön történet, ami illeszkedik egy nagy egészhez, a DC-nél pedig csak próbálják ezt másolni, de egyenlőre csak próbálkozik ezzel.

Összegzés:

Gyenge Bosszúállók utánzat, aminek a hibái mellett erényei vannak.

60%

Címkék: marvel DC
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7213292535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása