Fény és vászon

2017. március 02. 08:40 - Kiko

Tom Hardy megőrül

Mi kell egy széria sikeréhez? Egy összetett karakter, remek színészi alakítás. Csupán ennyi a Tabu sikerének titka. Nem lett tökéletes, de egy izgalmas, élvezetes sorozatot hozott össze Tom Hardy és apukája.

A személyre szabott filmekben/sorozatokban mindig komoly a bukás veszélye. Elég ha csak Will Smith A Föld után projektjére gondolunk, amiben tulajdonképpen a Smith család apraja-nagyját terelte Shylamalan egy filmbe (tök feleslegesen). Will Smith emellett készített a fiacskájának Jaden Smith-nek egy Karatekölyök remake-t, ami gyenge közepes lett. De hozhatnánk példának Madonna és (akkori férje) Guy Ritchie közös filmjét a Hullámhegyet, amit hatalmas bukás volt. Ezen filmek sikertelenségének oka leginkább talán az, hogy egy fura hasonlattal éljek a szülők (a filmkészítők) inkább túl szerették gyermeket (a filmet), sem mint nevelték. 

Az eddig felsoroltakkal szemben, Tom Hardy-nak sikerült úgy összehozni egy szerelem projektet, hogy az nem lett totális csőd, sőt elég izgalmas lett. A Tabu 8 részes sorozatot az angol filmsztár ötlete alapján édesapjával Edward Hardy-val gründolta össze. A történet az 1800-as években játszódik a Kelet-indiai Társaság sötét történeteit meséli el. Hardy egy tetovált és őrült alakot, az Angliába frissen hazatért James Delaney-t alakítja, akinek a szándékai nem igazán tisztázottak. Lopott gyémántokkal tér vissza Afrikából, hogy elégtételt vegyen apja haláláért, és bosszút álljon pár nagyon gonosz alakon (a múltbéli sérelmek miatt).

A sorozat erényei közül kiemelkedik a főszereplő játéka. Látszik, hogy sokat csiszolták ezt a szkriptet ésa  karaktert. Ennek eredménye, hogy Tom Hardy egyszerre eszelős, zseni, varázsló, szervező, gyilkológép, szerető. Ráadásul a 8 rész alatt sem lesz hiteltelen a szerepben, amit - nem lehet elégszer leírni - nagyon jól írt meg Edward Hardy. Egy korábbi interjúban a főhőst Sherlock Holmes és Hannibal Lecter keresztezésének írta le a főszereplő, ez pedig nagyon találó leírás, mert jól megfogja azokat a tulajdonságait, ami miatt mégis szorít a néző ezért az ellentmondásos karakterért. Látni a képkockákon, hogy szerelemgyerekről van szó, vagyis a készítők alaposan kitalálták a szériát. Vagyis inkább a főszereplőt, mert köré épül minden. Ez egy igazi one man show, színészileg Tom Hardy elviszi az egész műsort, igazi jutalomjáték neki ez.

A többi karakter már nem ennyire árnyalt, inkább csak nagyon gonosz és velük szemben fura, de alapvetően mégiscsak jó emberkék mászkálnak ebben a szériában. De ez nem baj, mert Tom Hardy egyszemélyes műsora így is elég érdekes. A néző sem tudja eldönteni, hogy a főszereplő őrült, vagy tényleg képes beszélni a holtakkal, vagy csak a piától hallucinál. Ezt vizuálisan elég jól megoldották a készítők. A fényképezés profi, látványvilág beszippant. A ruhák és az emberek mocskosak, és a 1800-as évek London-ját pedig reálisan/gyönyörűen felépítették a díszletesek.

A történetben vannak jó és vannak kiszámítható csavarok, de összességében szórakoztató és a forgatókönyv végig fenntartja a feszültséget. Azért van egy-két olyan szál, ami talán kapkodva lett elvarrva. Például az évad végi mészárlás kicsit suta eszköz pár szereplő kiírására. Ezek az apróságok azonban nem rontják el az összképet.

Összegzés:

Izgalmas történelmi sorozat, egy tökös főszereplővel. Csak azoknak ajánlott, akik bírják a Trónok harcához hasonló vérmennyiséget. Itt is volt belőle bőven. 

70 %

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6812297133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.03.03. 13:15:59

Tom Hardy angol.
Szerintem Stuart Strange, Zyplha, Lorna, vagy Cholmondeley figurája is elég sokrétű. De azért sok idő sem volt kobintani, Olvastam hogy 3 évadot terveznek, szóval még lehet idő kibontani párat, aki persze nem halt meg.
Inkább érdekes, hogy nem kímélték a karaktereket, a hajóra csak James szállt fel talán sérttelenül. Valaki nem jöhetett, valaki meghalt, valaki megsérült.

Kiko 2017.03.03. 14:15:37

@Intimitás Gourmet: Köszi, javítottam.
Ezekben a karakterekben megvan a potenciál, de nem jutott nekik elég játékidő. Érdeklődve várom a következő évadokat.

2017.03.03. 17:50:25

" Látszik, hogy sokat csiszolták ezt a szkriptet ésa karaktert. Ennek eredménye, hogy Tom Hardy egyszerre eszelős, zseni, varázsló, szervező, gyilkológép, szerető."

WTF. :D Szerintem nem ugyanazt neztuk, amugy maga a sorozat nekem is tetszett, mert mar reg lattam ilyen klasszikus, szorakoztato meset, raadasul vizualisan rendkivul magas minosegben lett megcsinalva, de speciel pont a foszereplo tunt kicsit ugy, mintha tul komolyan vette volna magat, szerintem csak szerette volna, hogy ennyi retege legyen, es ez latszott rajta inkabb :D En ertem amugy, hogy o maga a rejtely, es nem kell mindent egybol tudni rola, de ahhoz, hogy ez mukodjon, feszultseget, erdeklodest kene felkeltenie, nem pedig rohogogorcsot generalni, dehat lehet, hogy ezzel csak en voltam igy, ki tudja. :D

Korszellembol amugy csillagos otos volt, rendkivul jol eltalalta ezt a hipszter temat, ez a maganyos hos szembeszall a gonosz nagyvallalattal es a kormanyokkal tema, mikozben ugy neznek ki, mintha epp a kezmuves sorozojuket akarnak megnyitni, ez ketsegtelenul hibatlanra sikerult. :D

GzsakSam 2017.03.03. 21:33:27

Elégtételt vegyen apja haláláért? Az apját nem más ölte meg, mint Brace, mert az öreg megbolondult, és - bár JD kiszaszerolta ezt- bazira nem állt bosszút az inason.

J. McClane 2017.03.04. 06:29:04

Szerintem nagyon eroktetett volt Hardy, hogy morogjon, kemenyen nezzen, titokzatoskodjon, es marha okos legyen a karaktere. Az egesz sorozat a szinesz egohat szolgalja ki. A tortenet nagyon vontatott, es szerintem unalmas is.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2017.03.04. 10:12:56

életemben összesen a trónok harcát, a gengszterkorzót, a westworldöt néztem meg mint sorozatot és mindegyik egy csalódás, elnyújtott unalom. De ez életem legjobb filmje, részeket komplett vissza tudok nézni annyira szórakoztató és izgalmas és látványos.

Továbbá életem első sorozata amiben nem húzzák az emberek idegeit a részek végén, hanem elegendő izgalmas esemény történik a részeken belül és minden rész vége értelmesen zárul le.

nincs mese ez a film 10/10

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2017.03.04. 10:17:50

@J. McClane: ez a zseni a filmben hogy akkora hatalmasra sikerült a film, annyi benne a feszültség az akció és olyan gyönyörű a látványvilága hogy a Tom Hardy giga egóját is elnyomja, mert tényleg morog meg keménykedik a filmben de éppen hogy nem indokolatlanul. Teljesen rendben van szerintem, nekem legalább is életem legjobb mozija

J. McClane 2017.03.04. 10:37:15

@dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ: izlesek es pofonok. En tobbszor elaludtam rajta. A vege pedig szamomra kicsit katyvasz volt. Hogy a foszereplo mindenkirol tudta, hogy mit fog reaggalni mar-mar sci-fi volt. A misztikus szal (anyja orosege) meg nagyon nem volt kifejtve, de a jatekidot meg vitte. Nem adott semmi plusszt.

MEDVE1978 2017.03.04. 10:42:36

Az utóbbi évek egyik legjobb sorozata, nekem a Breaking Bad óta a legjobb, amit láttam. Igen Tom Hardy nagyon előtérben van, nekem a végén az okozott némi disszonanciát, hogy már túl nagy szerencséje van. Ez viszonylag jól kompenzált volt egészen az utolsó két részig, azonban utána már kicsit hihetetlené vált.

SPOILER!

Az, hogy James Delayne-t elkapják hazaárulásért és bezárják a Towerbe, ott megkínozzák egyszerűen az EAST INDIA CO. beszólása alapján és közben hagyják, hogy a tanúk és a vallomás az EAST INDIA-nál maradjanak, kockáztatva, hogy mind a tanúk, mind a vallomások eltűnjenek, egy kicsit már sok fantázia. Illetve az is, hogy amikor Delayne azt mondja, hogy eltűntek a tanúk és a vallomások (nem számít az, hogy korábban a király főtanácsadójának azt ígérte, hogy feladja az amerikai kémeket), simán elengedik, egyszerűen már nonszensz. De ez volt benne az egyetlen nyilvánvalóan túl meredek szál.

SPOILER VÉGE

Ettől függetlenül a feeling, a látványvilág tökéletes, egészen kis részletekkel, amit más film elfelejt, pl: rohadnak a szereplők fogai, nem tökéletes színészi fogsorok villognak, mindenki koszos, akinek az kellene legyen, egészen odáig, hogy a himringyók arca is rohad, mivel akkoriban ólomtartalmú festékkel sminkeltek, ami erős problémákat okozott. A kémikus megkóstolja a lószart is, mivel ugye annak idején az ízlelésnek és szaglásnak nagyon sok szerepet szántak stb.

Eddig nagyon jó volt, remélem a folytatás is hasonlóan színvonalas lesz.

goobyhill 2017.03.04. 22:46:19

Szerintem Tom Hardy ebben a sorozatban legalabb annyira összetett szerepet jatszik mint Chuck Norris vagy Arnold Scharzenegger barmelyik filmjeben. Szamomra az ö karaktere a legunalmasabb az egesz filmben. Amugy maga a sorozat szerintem szuper lett mind a kepi mind a törtenet resze, csak ne kene a Hardy rezzenestelen, fa arcat nezni benne.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása