Fény és vászon

2019. december 28. 09:39 - Kiko

Az egyház két arca

A két pápa a katolikus egyház legégetőbb kérdéseiről beszél. Egy izgalmas kamaradráma, két zseniális főszereplővel.

A Netflix a komoly tartalmakra legalább akkora hangsúlyt fordít, mint a populáris szorakozásra. A Stranger Things, Ozark, Mindhunters a második, Az ír, és A két pápa inkább az első kategória. A könnyebb műfajokkal előfizetőket, a komolyabbal pedig díjakat szerezhet. 

Adott egy izgalmas történelmi helyzet, hiszen 2 pápa is él, igaz Ferenc pápa mellett XVI. Benedek visszavonultan, emeritus pápaként él. Ilyenre korábban nem nagyon volt példa, ezért ez filmért kiáltott. Ráadásul mindkét ember élete kész forgatókönyv, két teljesen különböző világ. Ferenc pápa laza közvetlen, Benedek hatalmas tudós. Hozzájuk találtak két zseniális színészt, akik fizimiskában is hasonlítanak a valódi emberekhez. És az eredmény egy mély, de nagyon szórakoztató mozi.

A történet röviden így írható le: a konzervatív Benedek pápának komoly kérdései vannak a lemondását tervező Bergolio bíboroshoz, akivel egyezségre kell jutnia azzal kapcsolatban, hogy mely irányba vezessék tovább a katolikus egyházat.

A forgatókönyvet nagyon jól kidolgozták, a két főszereplőt apró vonásokkal mutatják be (pl.: zenei ízlés, étkezési szokások stb.) de ezt nem szájbarágós módon teszik. Inkább tényszerűen állítják egymás mellé ezt a két embert, de a film nem mond ítéletet, és nem teszi le egyik mellé sem a garast, illetve inkább mindkettő mellé leteszi.

 A Sixtusi kápolnás jelenet a film egyik csúcs pontja(, na jó talán a zárójelenet még jobb, de azt nem lőném le). Mindkét pap a szentgyónását végzi egymás után, és kiderül senki sem hibátlan. Hogy mennyi valós a történetből másodlagos, mert ahogy pesti szólás is mondja az izgalmas anekdotáról, nem biztos, hogy így volt, de jól lett kitalálva.

A játék a nyelvekkel a film egyik nagy erénye. Több nyelv keveredik (német, olasz, portugál, angol, latin). És ahogy például a Becstelen brigantikban itt is ez egy fontos célt szolgál. Tarantino filmjében azt, hogy arról beszéljen a mozi egy nyelvek felett álló nyelv, amit ért mindenki, függetlenül attól milyen szavakat tud értelmezni. Itt viszont arról beszél Fernando Meirelles filmje, hogy lehet több nyelv, több stílus, de az üzenet ugyanaz: hirdetni Isten igéjét.. 

Összegzés:

A katolikus egyház legizgalmasabb kérdéseit boncolgatja egy kamaradrámában két fantasztikus színész. 

90%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2815368634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása