Fény és vászon

2018. augusztus 16. 11:31 - Kiko

Ilyen egy jó akciófilm 2018-ban

Tom Cruise ismét lehetetlen küldetésre megy, és mégis sikerrel jár. A Mission Impossible: Utóhatás remek nyári szórakozás.

Tom Cruise hamar kijavította a Múmia bakiját/bukását. Újra maximális fordulat számon pörög. Mondjuk ne lepődjünk meg, hiszen ez a franchise egyértelműen az ő nevéhez köthető. 

Érdekes az egész sorozat fejlődése. A Tv szériából a maszkokat, és a csavaros átveréseket vették át az első részhez, aztán John Woo egy faék egyszerű akció mozit hozott, majd harmadik mozival J.J. Abrams megalapozta azt a MI franchise-t, amit ma ismerünk. A recept egyszerű: brutális akciók, egy Tom Cruise nevű kaszkadőr és a világ megmentése. A negyedik részben ezt már tökélyre is fejlesztették. Azóta pedig ugyan ezt a szintet tartják. 

A legfrissebb részben Ethan Hunt egy akció során elhagy 3 plutónium magot, amiből remek atombombát gyártana az Apostolok névre hallgató titkos szervezet. Közben egy John Larke névre hallgató bérgyilkost üldöz, és bónuszként az amerikaiak egy "bébiszittert" (Henry Cavill) akasztanak a nyakába. 

Tom Cruise talán ebben a szerepben legjobb, hiszen fiatal kora óta rajongott a sorozatért, ezért is lett az első film producere, így nem csoda, ha ráírták ezt a szerepet még 1996-ban. Azóta pedig mindig csak kicsit fazoníroztak, és igazítottak rajta, ahogy a trend megkívánta. Így 2018-ra megkaptuk a két lábon járó extrémsportos/sofőr/harcos terminátort, mert nagyjából ez mind egyben Ethan Hunt. 

Ellensúly is kell ehhez a figurához, ez érezték már Paramount-nál, ezért hozták be Rebecca Fergusson-t az előző részben, aki nagyon jót tett a franchise-nak. Szexi, humoros és nagyon jól bunyózik. Mi kell még? Simon Pegg a poén faktor, és ebben a szerepkörben remekül muzsikál. Henry Cavill engem azért nem győzött meg, de hozza, azt a szintet, amit egy ilyen mozitól elvárunk, mondjuk a bajuszt egyáltalán nem értem, de erre már volt példa máskor is.

Mindig emelnek a látványon, és ezzel mi mozinézők járunk jól. Ez nem a Halálos iramban CGI őrülete (bár itt is használják a technikát, csak kevesebbet), a készítők inkább "a mindent eredetiben zúzzunk le" elvét vallották. Ezek szerint jártak el, még Tom Cruise bokáját sem kímélték. (A törött boka miatt leálló forgatás hírét pedig vitte a sajtó, ami utólag - látva a bevételeket - a legjobb reklámfogásnak bizonyult.)

Ez a sorozat nem a történettel bilincseli a székhez a nézőket, hanem a látvánnyal. Ez most is így lesz, még ha egy kiszámítható, de csavaros sztorit kapunk. Azért hatalmas a meglepetéseket ne várjunk. Inkább egy jó klisékből építkező kém akciómozit.

Pörög az egész film, nincs pihenő, de ez a végére már kicsit sok, egy-egy akciót már "túltoltak". A kevesebb több lett volna.

Összegzés:

A sorozat egyik legjobb darabja.

85%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8614157139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása