Fény és vászon

2017. június 09. 08:12 - Kiko

A múmia visszatér

De minek? Látványos bugyutaság lett az egész. 

A reboot, és remake lázról már korábban többször írtam. A problémám a friss A múmia esetében is fennáll: miben több ez a film, mint a korábbi verziók? Ja igen, itt Tom "kaszkadőr" Cruise rohan a rothadó hullák elől. Illetve ez az Universal nagy franchise-indító filmje a Sötét univerzum első darabja, amely során a következő években egymásnak ereszti Frankeinstein-t, Farkasembert, dr. Jekyllt és Hyde-ot és a Láthatatlanembert, meg a többi ismert irodalmi gonoszt.

A történet szerint a kincsvadász Nick (Tom Cruise) véletlenül talál rá Ahmanet hercegnő sírjára, aki nagyon gonosz és nagyon csúnya dolgokat vitt véghez 5000 évvel ezelőtt. Na ő persze felkel sírjából (szarkofágjából) és bosszúra szomjazik.

Kezdjük a pozitívumokkal. Tom Cruise és Russel Crowe jó, mint minden pop-corn moziban. Ne várjunk nagy alakítást tőlük, de ami kell, azt kihozzák magukból. A múmia szerepére jó választás Sofia Boutella, ahogy aszott zombiként vonul végig Londonon, abban van valami királyi, az pl. elég cool jelenet. 

A látvány erős, a mentőautós és a repülős akció elég jól sikerült, de ezeknek a ritmusa egyenetlen, mire belerázódnánk egy jó kis üldözésbe, már vége is.

Jöjjön a fekete leves.

A verekedések nagy részét koppintották a Walking Dead-ből. Ezen a téren a kreativitás egy kicsit elmaradt a várttól. Mert azért azt talán elvárhatjuk, hogy ha a történet a korábbi múmiás filmekből van összeollózva, akkor legalább a bunyókat ne CRTL+C CRTL+V-vel vegyék át más filmekből. Lehet ezt nagyon elegánsan csinálni.

A látványos akciók tökéletesen elfedik a komolynak és átgondoltnak szánt sztorit, így a kusza történet gyengeségei elsőre fel sem tűnnek. De ha jobban belegondolunk azért elég nagy zagyvaságot kapunk. Egyetlen példa a múmia mint egykori parancsnok a keresztes lovagok hulláit irányítja. WHAT?! A keresztes hadjáratok a Szentföldön, a múmia Egyiptomban, a történet pedig Londonban játszódik, hogy sikerült ezt összehozni?!

Vagy a másik kedvencem: a főhőst fel akarja mindenki áldozni, majd fél pillanat múlva ráébred mindenki, ja mégsem kell, van más megoldás is. MIVAN?! Ennyire ostobák a karakterek, vagy az írók próbálnak így sokkoló hatást gyakorolni ránk, együgyű moziba járókra? 

Azt gondolom, az Álomgyárban nagyobb szükség lenne a szerzői filmekre, mint az ilyen remake és reboot gyártásra. Persze értem, ezek nagyobb pénzt hoznak és biztosabb befektetés, de ha csak a lóvét nézzük, akkor egy idő után térdig fogunk járni a középszerűen vacak remake remake-jeiben, és ennyi gagyi film között biztos elvesznek az új, eredeti ötletek.

Összegzés

Ezért így kár volt. Tényleg visszasírom a Brendan Fraser-es Múmia filmeket.

50%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7512580245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása