Fény és vászon

2016. december 18. 16:45 - Kiko

Aranyélet 2. évad - Nagyobb, több, jobb

A tavalyi év nagy áttörés volt a magyar sorozatoknak. Elég csak a Kossuthkiflire, az Egy nyári kalandra és a Válótársakra, vagy az Aranyéletre gondolni. A HBO produkciója akár "zászlóshajója" is lehet az új magyar fikciós szériáknak. Most a második évadot értékeljük spoilerek nélkül.

Az Aranyélet egyik nagy erénye, hogy reflektál arra világra/országra amiben élünk. A magyar valóság köszön vissza, amikor valaki az egyik epizódban összegyűri a parkolási bírságot, vagy amikor a HÖK-ösök "sajátosan" kezelik a diákok pénzét, vagy amikor a bolti lopásokat az eladók szervezik meg. Persze ezek és a többi történet mind kisarkítva kerülnek vászonra. Az izgalmas történet és egy reális magyar világ jelent meg benne. Kicsit magunkra ismerhettünk, hiszen a mutyi felé az első lépés mindig valami kicsi (pl.: lógok a buszon, vagy eggyel több paradicsomot teszek be a zacskóba, miután lemértem a zöldséget). Emiatt a tükör miatt is szerettük az első évadot.

A kritikai és közönség sikere után idén a készítők emelték a téteket. Többször el is mondták: látványosabb és több akció, pörgősebb történet vár a karakterekre. 

Persze ezzel pont a saját dolgukat is nehezítették, hiszen ők maguk emelték meg azt a bizonyos lécet, amit a 8 részes évadnak át kell ugrania. Szerintem sikerült. Itt is vissza köszön a magyar mutyi, és a karakterek tovább süllyednek morálisan. A látványban pedig egyértelműen túllőttek az első évadon.

Kezdjük a szereplőkkel. Thuróczy Szabolcs szuper Attila szerepében. Hitelesen hozza a kocsiban éneklő egyszerű embert és a fiáért fegyvert ragadó apát. Az összes mondata természetes, semmi mesterkéltség nincs benne.

Ónodi Eszternek köszönhetően van egy magyar Samantha-nk. Olyan számító és gátlástalan, mint ahogy a Dallasban a Linda Gray alakította szereplő. Mondjuk Janka az egyetlen szereplő, akinek nem árnyalták a motivációit, a múltjából egy-két kis szeletet ismertünk meg, de a következő évadban remélhetőleg még jobban kibontják ezt a karaktert is.

Márk az első évadban még csak kispályás volt, de a másodikban szintet lép és nagyobb szerephez jut, amivel Olasz Renátó élni is tud. Hiteles, amikor a karakter retteg, amikor vagány, amikor keménykedik. A jövőben - legalábbis az utolsó epizód alapján - Márk szerepe még komolyabb lesz a szériában.

Döbrösi Laura karaktere - szerintem - furcsa utat jár be ebben a 8 részben. Nekem ez a szál tetszett legkevésbé. Csak az évad második felében lett izgalmas. Az ö története is a következő évadban teljesedhet ki igazán.

Endre bá pedig fogalom lett. Már külön Facebook profil készült Hollós Endrének. Ez leginkább a forgatókönyvírók és Anger Zsolt érdeme. Ő a sorozat sztárja. Nem véletlenül köszönnek rá a színészre az utcán "Szevasz Endre bá" felszólítással. Remek beszólások, szuper dialógusok teszik emlékezetessé a szerepet.

A múltbéli szál is jól működik: Ifj. Vidnyánszky Attila, Kovács Tamás és Waskovics Andrea játékukkal még jobban árnyalták a már ismert karaktereket. 

A sorozat nagy érdeme, hogy a mellékszereplők is mind remek színészek: Trill Zsolt, Seress Zoltán, Hevér Gábor, Farkas Franciska is jól hozzák a magyar társadalomból ismert tipikus figurákat.

Technikai téren semmi negatívat nem lehet elmondani az évadról. Az operatőr Marosi Gábor zseniális megoldásokkal dolgozik (pl.: a múltbéli sörözés, raktárjelenet és a "csata" mind kreatív és cool jelenet). Dyga Zsombor és Máttyássy Áron remekül vezette a karaktereket. Nem lehet megkülönböztetni, melyik részt ki rendezte, egységes az évad.

Fontos hozzátenni: az egész produkción érződik a HBO profizmusa. Nem csak a sorozat, hanem a csomagolás is. A plakátok, kibeszélőműsor, reklámvideók mind igényesek. Szerintem még a főcím is nagyon pofás lett.

Az évad íve nekem kicsit hektikus volt, valamikor nagyon pörgött, utána pedig nagyon befékezett. Volt olyan szál, ami nekem furcsán lett elvarrva/elengedve (pl.: Csér Kálmán ügye), de ettől és a kisebb logikai bukfencektől (pl.: Mira és a rendőrnő kapcsolata, Gál Feri autós esete) eltekintve izgalmas történetet hoztak össze az alkotók.

Összegzés:

Továbbra is nagyon jó az Aranyélet. Remélem a következő évadban figyelnek a kisebb hibákra, és tökéletes folytatás lesz. Engem nagyon érdekel, merre megy tovább a Miklósi család. Mondjuk a válasz könnyű: még mélyebbre.

80%

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6112055719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negrogo 2016.12.19. 10:08:42

Igen ez a "Cser Kalman ugy" nekem is fura volt, hogy egyik reszrol a masikra eltunt mikozben 40 millat kert. Az a szal is, h a cigany lanyt ki verette meg pontosan? Kicsit olyan erzesem van, hogy 9 reszesre kellett volna ezt a 2. evadod csinalni mert nem fer bele ennyibe.

Kiko 2016.12.19. 10:55:50

@mennyi?husz!: Nem biztos, hogy a plusz egy rész lett volna a megoldás. Pár apró utalás elég lett volna. Pl.: Mátyás Pisti sorsát egy apró jelenettel bemutatták. Hasonló megoldást tudtam volna elképzelni. Sok a volna. De ez apró, jelentéktelen hiba.

zsoka78 2016.12.19. 15:45:10

A cigány lányt megverette a rendőrnő, hogy valljon Mira ellen, aztán megverette Endre bá, hogy ne valljon Mira ellen, aztán megverte a rendőrnő, hogy valljon Mira ellen. Cser Kálmánt meg valahogy kifizették Attilával szerintem, nem neki adták oda az összes pénzüket?

Terézágyú 2016.12.20. 08:43:37

És akkor most Eszmeralda végleg megvakult, vagy fog még látni?
Fény és vászon
süti beállítások módosítása