Fény és vászon

2018. március 20. 22:14 - Kiko

Lara Croft sem olyan, mint régen

Nem a Tomb Raider forradalmasítja a kalandfilm műfaját. Inkább csak a másolja a nagy elődöket.

Arról már írtam, miért nehéz jó filmet készíteni egy számítógépes játékból. Sajnos a Tomb Raider legújabb feldolgozása sem tudott túl lépni ezen a betegségen. Még akkor sem, ha most Lara Croft eredettörténetét követhetjük nyomon, vagyis hogy lesz egy biciklis futárból sírrabló. 

A PC-s játék sikertörténete 1996 óta rendületlenül tart még ma is, igaz többször esett át a karakter kisebb-nagyobb ránc felvarráson. A mozikba elsőként Angelina Jolie bújt 2001-ben, majd két évvel később, a szexi régésznő/sírrabló szerepébe. A filmek könnyen felejthető kalandfilmek voltak. Sajnos az Alica Vikander-féle verzió sem lépett ezen túl. Röviden: azt a frissítést, amit a játéknál megoldottak, a filmvásznon nem sikerült megvalósítani. 

Érezni egy fajta realistább megközelítést a készítők részéről, talán rájuk is hatottak a Nolan-féle Batman filmek. Magyarul nem támad fel senki, miután szíven lőtték és az időt sem pörgeti vissza Lara. Ebben a moziban a földhöz ragadtabb megoldásokat részesítették előnyben. Ezzel még nincs is baj.

Angelina Jolie esetében legalább a kisugárzása emlékezetes maradt (ha már a film nem), de ezt az Oscar-díjas svéd színésznő esetében sajnos nem mondhatjuk el. Valahogy nem hiszem el neki ezt a szerepet. Például a bunyók során nagyon suta a főhősnő mozgása (pedig Alica Vikander rengeteget edzett a szerep kedvéért, sőt a marketing kampányba is beépítették a konditeremben lőtt fotókat). Feltűnő az is, hogy nem feszül bele a szerepbe, oké fut, oké felhúzza magát a sziklára, de nem izomból, nem az életéért küzdve, ahogy azt tenné a karakter.

Persze a zsáner fontos elemeit megkapjuk. A megszokott jeleneteket itt is szépen egymás után hozzák pl.: a felrobbantott barlangból éppen az utolsó pillanatban ér ki a főhős, a szakadékot, éppen csak, de át tudja ugrani, a háborgó tengerből pont ki tud érni a partra. Ettől el lehetne már rugaszkodni, vagy vinni bele egy kis kreativitást. Mert ez így nem több, mint egy pontos másolata a korábbi sikeres kalandfilmeknek.

Természetesen a film utolsó percei jól megágyaznak egy esetleges folytatásnak, ami manapság már-már természetes. Bár lehet, ezt a karaktert újra kellene tervezni.

Összegzés:

Könnyen felejthető mozi.

45%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6113745060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.21. 10:35:38

Nem nehéz jó filmet készíteni egy számítógépes játékból. Egyszerűen csak nem kell megpróbálni okosnak lenni és újra feltalálni a spanyol viaszt.
De hát a rendezők hoolywoodban jókora egoval rendelkeznek... "majd ők megmutatják", azt mindig jól átalakítják az alap anyagot.

Amúgy meg ki gondolta volna, hogy ha megfilmesítenek egy játékot (amit gyakorlatilag csak a főhősnő adottságai adtak el) úgy, hogy nem hűek ehhez az eredeti "tartalomhoz", akkor majd az nem fog tetszeni az embereknek?

kommentes nikk 2018.03.21. 10:50:12

Amit írsz, az tök jó, csak ahogy írod, az nagyon szaggatott és dagályos, erre még gyúrj egy kicsit.

kommentes nikk 2018.03.21. 10:53:19

@Berelhetoreklamfelulet: ugyanaz a fail van itt is, mint a Csodanőnél, egy harcos amazont akarnak eladni egy lapos, negyven kilós kislánnyal. Jolie legalább fazon volt, meg voltak rendes didkói, ha már a játékban is az volt az egyik fő szempont, hogy a kissrácoknak felálljon Larától. Csodanőnek is be kellett volna castingolni Gina Caranot, róla el is hinném, hogy ötösével üti szét a faszikat. Ide is valami szexi, telivér csaj kellett volna, nem egy lapos dán bugyimodell.

Jegkoko 2018.03.21. 23:03:01

Szerintem meg fényévekkel jobb mint az angéla jolis borzalom, azt a legjobb elfelejteni.Teljesen idióta és túltolt jelenetekkel volt tele.

victor vacendak 2018.05.09. 14:40:53

Az, hogy egy fiú (aki úgy kapott brit karakterre szerepet, hogy idegen akcentusa van, már ez önmagában kisség szánalmas megvilágításba helyezi a hollywoodi castingolást) játszotta Croftot még a kisebb baj. Ha volt is valaha hátttérsztorija a karakternek, abból ebben a szarban semmi sem maradt (ahogy a 2013-as játék reboot is egy baromi nagy ökörség).
Fény és vászon
süti beállítások módosítása