Fény és vászon

2018. február 13. 10:01 - Kiko

Ütős lett a német Stranger Things

A germánok tudnak remek sorozatot készíteni. A Dark hibáival együtt nagyon jól sikerült.

A hazai televíziókba eddig a német sorozatokból csak a Cobra 11 és a Medicopter 117-hez hasonló alkotások jutottak el. Ezek a '90-es évek végén, majd a 2000-es években kifejezetten aranyos műsorok voltak, amelyek nem ígértek sokat, de azt hozták is: egyszerű könnyed esti szórakozást. Kiderült, ennél többre is képesek a német produkciók.

A Netflix-nek köszönhetően ugyanis tavaly év végén a német készítésű Dark beköszönt a magyarokhoz. És milyen jól jártunk ezzel mi nézők! Ugyanis 2017 egyik leghangulatosabb szériáját kaptuk. Saját fejlesztésű történet, izgalmas forgatókönyv és elég profi a megvalósításban. 

2019-ben egy német kisvárosban, Windenben - egy atomerőmű - árnyékában megjelenik egy rejtélyes idegen, egyre több az áramkimaradás, hullanak a madarak, eltűnik egy gyerek, és egyszer ez már megtörtént, több mint 33 éve. A szokatlan események felszínre hoznak rengeteg hazugságot, a múlt sérelmeit és felborítják a közösség megszokott hétköznapjait.

Az egyik legnagyobb erény: a hangulat, amit a remek fényképezés és a zörejekből összeszőtt zene ad. Ehhez jön még a díszlet és a helyszín. Az erdőben és a barlangban játszódó jelenetek nagyon parák, jó értelembe véve.

Jók a karakterek. Könnyen lehet azonosulni a problémáikkal és izgulni értük. De ez a Dark hátránya is: bár a karakterek izgalmasak, de túl sokan vannak. Ha csak a részeket darálja egymás után az ember (és nem kezében a családfával bambulja a képernyőt), akkor nem lehet követni a rengeteg szálat, az eseményeket és a szereplőket. Remélem a következő évadban egy kicsit megnyirbálják a stábot, mert ez így egy hatalmas káosz felé vezet, amit már egyetlen író sem tud az kezelni és egy idő után a karakterek szétszélednek és értelmetlenségbe fullad a történet. Ne legyen így! Ha ezen az úton haladnak tovább, az az érzésem: ez a sorozat is a Lost sorsára juthat. Ott ugyanis a rejtély-rejtély hátán volt, ami újabb titokhoz vitt, ami megint furcsaságokat szült és a végén az írók egy blőd megoldással próbálták elvarrni a szétszaladt szálakat. Nagyon bízom, hogy nem jut erre a sorsra a Dark.

 Sokan kritizálták ezt a sorozatot, mert sok ponton mutat hasonlóságot a Stranger Things-szel, ráadásul ugyanakkor forgatták, mint a második évadot. A két széria alapjai tényleg hasonlóak, de a kezdőpont után teljesen más irányt vesz egyik és másik. Az egyik egy, a 80-as éveket megidéző széria, amely rengeteg popkulturális utalással került be a popkult kánonba (mert már ott van), míg a másik show, már már filozófiai kérdéseket feszeget, az idő, tér, paradoxonnal.

Még egy fontos pozitívumot ki kell ragadni, amiben különbözik a Dark minden ma futó szériától. Ez pedig a párhuzamok és a szimbólumok: Ariadné fonala, a labirintus, az erdő és a barlang, mind filozófiai és kulturális utalás, amely nem gyakran kerül elő a filmek és sorozatok világában. 

Az évad lezárása egyértelművé teszi jön a folytatás, amit érdeklődve várunk.

Összegzés:

Nagyon jó hangulatú sorozat, de túl sok szálon fut a cselekmény így nem lesz annyira követhető.

75%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8113622820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raketta25 2018.02.16. 10:51:07

1. Nem csak Cobra 11 és Medicopter volt, hanem pl. Deutschland '83, ami egy fokkal jobb, illetve HBO Go-n (ha már Netflix) elérhető a Babylon Berlin, ami az eddigi legnagyobb költségvetésű német sorozat.

2. A Stranger Things második évadával forgatták egy időben, ráadásul azon kívül, hogy az elején eltűnik egy gyerek, és a 80-as években járunk (részben) több hasonlóság nincs. Nem is értem, hogy ez anno hogyan terjedt el, hogy "német Stranger Things". Ez a sorozat sokkal sötétebbre (sic!) veszi a történetet, ezzel együtt a karakterek sem kedvelhetőek egyértelműen, valami defektje mindegyiknek van.

3. Abban igazad van, hogy túl sok a szereplő, ezért nehéz követni, viszont szerintem elég sokat blöffölt is a sorozat. Elég triviális kérdéseket és válaszokat kaptunk az időutazás témájában.

Kiko 2018.02.16. 11:08:39

@Raketta25: 1, Nekem nem jött be a Volt egyszer egy Németország, ezért idéztem a kedvesebb emlékeket :)

2, pontosítottam, mert nem írtam oda, hogy a 2. évaddal forgatták egyszerre.

3, Igazad van a "blöff"-fel, ezért is írtam a Lost példát, mert ott volt - szerintem - hasonló a helyzet.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása