Fény és vászon

2016. december 27. 21:49 - Kiko

A nő, aki nem félt Darth Vader-től

A frizurája mára ikonikus lett. A Star Wars saga nélküle talán nem is létezne. Carrie Fisher neve összeforrt Leia hercegnőével. December 27-én a színésznő elment közülünk, egy messzi-messzi galaxisba. De miért lett ikonikus a szerep és a színésznő?

Carrie Fisher Beverly Hillsben született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő (Ének az esőben) gyermekeként. A hetvenes években debütált színpadon, érdekesség, hogy első darabjában pont édesanyjával játszott együtt.

Első mozifilmje a Sampon volt, ahol olyan sztárokkal szerepelt, mint Warren Beatty, Goldie Hawn és Lee Grant. Ezután 1977-ben jött a Csillagok háborúja - Egy új remény, amelyben először alakította Leia hercegnőt. A többi már történelem.

Leia szerepe hatalmas teher volt, amellyel nem tudott megbírkózni. Drog és alkohol problémái is voltak és a Star Wars után már elkerülték az igazán nagy szerepek is.

A magánélete sem volt túl sikeres, Paul Simon énekes-zenésszel kötött házassága 5 évig tartott. Válásuk után Paul erről a kapcsolatról írta a Heart and Bones című számát.

 

De miért lett Leia és így Carrie Fisher ikon? 

1, Az első női akció sztár. Ennek is George Lucas az oka. Ő teremtette meg Leia karakterével az első női akció sztárt. Bár hercegnőről van szó, a karakter a jó célért fegyvert fog és öli az ellenséget. Ha kell bemocskolja a kezét (itt emlékezzünk meg Jabba-ról). Ezzel tuti megnyerte a női rajongókat magának. Ráadásul Carrie remekül hozta az akciókban kemény, de a szerelemben mégis törékeny hercegnőt.

2. A megjelenés. A Jedi visszatér-ben hordott jelmez még ma is elképesztően dögös. Ezzel a férfiaknál szerezett jó pontokat. A hajviselettel pedig stílust teremtett, hiszen a kalács fonat, kétoldalt "kakaóscsiga" viselet azóta a pop-kultúra része. Rajongók hordják így a frizurájukat és még a Jóbarátok-ban is szinte egy egész részt szenteltek ennek a poénnak.

3. Tökös csaj. Leia nem fél szembenézni Darth Vader-rel, pedig a kétlábonjáró lélegeztetőgép általában minden lázadót kinyír, aki az útjába kerül. A karakter ráadásul akkor még nem is tudja, hogy a gyilkológép az édesapja. Így dupla respekt Leia Organa-nak.

4. Tragikus karakter. Az ébredő erő-ben a karaktert sikerült tovább árnyalni és még emberibbé tenni. A lázadókat sikerre vezető hercegnő és szerelme elbukik a gyereknevelésben: hiszen nem elég, hogy Leia apja, de a fia is a sötét oldal hatalmába kerül. Kylo Ren és édesanyja történetének folytatását a 8. és a 9. részben ismerhetjük meg. 

Kár, hogy ennek Carrie Fisher már nem lehet részese. A színésznő egy Londonból Los Angelesbe tartó gépen kapott szívinfarktust. Még a gépen újraélesztették, majd kritikus állapotban szállították kórházba. Egy ideig úgy tűnt, hogy stabilizálódik az állapota, de december 27-én a kora délelőtti órákban 60 éves korában elhunyt. Az Erő legyen vele!

 

Forrás: wikipédia, carriefisher.com

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3112076787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2016.12.28. 07:03:48

"kétoldalt "kakaóscsiga" viselet "

Ez azért bájos, mert a két évvel korábbi "Különben dühbe jövünk" moziban láthattuk először ezt a hajat. Ők is innen lophatták.

Kiko 2016.12.28. 12:47:45

Igen volt korábban is ez a viselet filmvásznon, de világszerte ismertté talán mégis Leia/Carrie Fischer tette.

morpho 2016.12.28. 14:31:46

"Kylo Ren és édesanyja történetének folytatását a 8. és a 9. részben ismerhetjük meg.
Kár, hogy ennek Carrie Fischer már nem lehet részese."

Már hogy ne lenne. Az EP VIII-ban is játszik, már leforgatták, a IX-ről meg semmit nem tudunk. Simán megjelenhet ott is valamilyen formában...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.12.30. 22:02:55

Fisher, "c" nélkül.

Azért válhatott ikonikussá, ami a posztból is kiolvasható, mert nem csak egy nőci volt, "jutalom", hanem talpraesett lány, tűsarkú cipő nélkül. Nem tudom, hogy ez a ma már túlerőltetett sablonfigura akkoriban mennyire volt újszerű, de biztos, hogy megvolt az érdekessége.

A VI. részben pedig egész egyszerűen "cool" volt, ez volt a különlegessége. Erős és higgadt, tűri Jabba nyalakodását, eközben szexi, de készen áll Luke mutatványára, és amikor kell, profin likvidájla Jabbát.

Kiko 2016.12.30. 22:46:39

@Androsz: köszi a jelzést javítottam.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása