Fény és vászon

2016. december 15. 01:09 - Kiko

Kirándulás egy messzi, messzi galaxisba...

Utazni jó. Egy kedvenc helyre visszatérni mindig élmény, mert ilyenkor az ember felidézhet rengeteg pozitív emléket és még újakat is szerezhet. A Zsivány egyes elvitt a messzi, messzi galaxisba, és jó volt 2 óráig a régi és új ismerősökkel. Spoilermentes kritika.

Persze gyorsan állapítsuk meg, az új Star Wars történet nem tökéletes, de erről majd később. A film után magamban Lucas-t dicsőítettem. No nem az "új" (elő)trilógia miatt, vagy mert eladta Mickey-nek a nehezen feltalált Coca Cola receptjét, hanem az általa megteremtett világ miatt. Ebben a galaxisban minden kristálynak, lénynek, űrroncsnak, bolygónak, űrlebujnak stb. külön története van. Ez olyan világ, amely a végtelenségig bővíthető, térben és időben (lásd rajzfilm, könyv, játék stb). Ez olyan hely, ahová jó visszatérni, mert ott még mindig rengeteg el nem mondott mese/eposz/történet vár ránk. Ráadásul minden mindennel összefügg. Lucas bácsi hamarabb találta fel azt, amit a Marvel 2008 óta csinál a képregényhőseivel. Más kérdés, hogy most a Star Wars és a Marvel hősei is Disneyland falai között rohangálhatnak, de térjünk rá a filmre.

A Zsivány egyes közvetlenül az Új remény előtt játszódik. A történet sem újdonság, a 1977-es klasszikus elején a legendás pár sor sokaknak megvan:

"Javában dúl a polgárháború. Titkos támaszpontjukról a felkelők először hajtottak végre sikeres támadást a gonosz Galaktikus Birodalom ellen. Az ütközet során hírszerzőik megkaparintották Birodalom csodafegyverének titkos terveit."

Röviden: ennyi a Zsivány egyes története. Ez a három mondat. Talán ez is jól mutatja, hogy ebben a világban elejtett félmondatokból lehet 130 perces filmet készíteni. (Így pedig újabb bögréket, pólókat, tollakat, műanyag fénykardokat lehet eladni, ami tovább növeli Dagobert bácsi aranygyűjteményét.)

A készítők többször elmondták, hogy ez a film nem az Episode 3 és fél. Ez pedig a végeredményen is látszik. A zene is csak megidézi John Williams klasszikusát, a kezdésnél pedig elmarad a felúszó bevezető. Innen is tudni lehet: ez az a világ, mégis egy új történet, új karakterekkel.

A főhőst, Jyn-t Felicity Jones elég magabiztosan hozza. Diego Luna karaktere izgalmas, mert jól mutatja be, ez egy olyan világ  ahol nem fekete-fehér minden (nem úgy mint az előzmény trilógiában). A legtöbb poén a K-2SO nevű droidhoz köthető, amely sokat köszönhet a forgatókönyvíróknak és Alan Tudyk remek szinkronjának. Életet ad a gépnek, és mégsem csúszik át a vállalhatatlan Jar Jar Binks szintű bohóckodásba. Donnie Yen, Wen Jiang és Riz Ahmed karakterei mind külön egyéniségek és ezt  mindhárom színész szuperül hozza.  

Talán a gonosz Krennic szerepe elég súlytalan ebben a filmben. Nem lesz igazi "főgonosz". Mondjuk ez elég nehéz is a karakternek, hiszen nem egy súlycsoport a trailerekben is feltűnő Darth Vaderrel. (Az ő belépője igazán hatásos volt és cool.)

Gareth Edwards rendező (?) (vagy aki vezette a vágó kezét) egész jó munkát végzett. A negatív hírek (utóforgatás, rendezőcsere (állítólag) stb.) ellenére egyben volt a film. Az elején nem igazán találta a tempót, de 30 perc után már nem volt lazsálás. Pár dologba bele lehet kötni, de ezek apróságok A klónok támadásához képest. Sőt nagyon jól eltalálták az arányokat. Voltak kellően epikus jelenetek, amelyek nem csúsztak át a giccsbe és emellett nagyon jól elfértek a laza és poénos párbeszédek. Azért a forgatókönyvtől ne várjunk csodákat. Ahogy az Episode 3 esetében, itt is lehet tudni, mi lesz a jövő, hova jut a galaxis. Ennek ellenére izgul a néző a hőseiért.  

Ez a film egy olyan puzzle darab, amely erőltetés nélkül, könnyen passzol a nagy egészhez. A Lázadók gépei mocskosak, az űrkocsmában undorító alakok járnak. Nem érezni azt a műanyag valóságot, mint az előzmény trilógia képein. Aki rajongó, annak lesz pár utalás, amit a készítők nem tolnak az arcunkba, csak finoman összekötik ezt a történetet a korábbi filmekkel, rajzfilmekkel, könyvekkel stb. Aki most tesz először kirándulást ebbe a galaxisba, annak szerintem felkelti majd a figyelmét és biztos kíváncsi lesz ennek a világnak a további történeteire.

És a jövő? 2018-ban Episode 8, majd Han Solo zsiványkodása. El leszünk itt látva filmekkel. Nagy kérdés volt, hogy a Disney mit kezd ezzel a franchise-zal. Talán kijelenthetjük így két film után, hogy eddig nem amortizálta le a Star Wars brand-et. Drukkolok, hogy az egeres cégnél legyenek bevállalósak. A készítők, forduljanak el a "tutira megyünk" mentalitástól és utazzanak el nyugodtan a galaxis szélére, mert lehet ott még olyan történetet találni, amelynek karakterei, fordulatai nem ismertek ebben a világban.

Összegzés

Egy kellemes 2 órát töltöttem a kedvenc galaxisunkban. Nem volt tökéletes film, de minden hibája ellenére méltó az eredeti trilógiához. Egyet értek azokkal a véleményekkel, hogy végre született egy igazán remek előzmény film.

80%

6 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2312048823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A 10 legjobb Star Wars rajongói film 2016-ból 2016.12.16. 06:33:09

A fan-made Star Wars filmek minden évben megállíthatatlanul özönlenek a különböző videó-megosztó csatornákra. Habár a felhozatal vegyes, a beléjük fektetett lelkesedés továbbra is óriási. Az idei trendekből látszik, hogy a "fiúk-lányok fénykardoznak az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.12.15. 16:16:13

Élvezetes film, nekem jobban bejött, mint a tavalyi új epizód, az biztonsági játék volt, itt meg el lehetett kicsit engedni a gyeplőt, ha nem kellett volna 12-es korhatárosra csinálni, és némi vér és durvaság is belefért volna, akkor még állatabb lehetett volna. Remek volt, hogy minden tényleg koszos, mocskos, semmi műanyag idealizáltság, ráadásul a jelmezek, figurák, de még a lények cgi megoldásai is pontosan illeszkedtek a régi trilógia látványvilágához. Nekem egyetlen dologgal van kifogásom és ez

SPOILER-SPOILER-SPOILER
.
.
.
mégpedig az, hogy miért kellett az összes szereplőt meghalasztani, értem, hogy volt utalás, hogy sokan meghaltak a terv ellopásakor, de így rémesen nyomasztó hangulat maradt meg a film végére, és pár figura "kivégzése" nagyon erőltetett, szinte nevetséges, például a pilóta, vagy Donnie Yen karakterének halála egészen rajzfilmesen bárgyú, plusz Jynnek és Cassiannak is bőven lett volna idejük elmenekülni, ehelyett szépen kiültek a partra, és megvárták míg elporladnak. Azért viszont piros pont, hogy a szerelmi szálat kihagyták, ez tetszett.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.15. 16:16:27

Egyik munkatársam már látta és reggel azzal fogadott, hogy nagyon megéri megnézni.

Blobov 2016.12.15. 17:08:39

@para_noir: Nem nagyon volt idejük: a Halálcsillag bedarálta az egész környéket. A "sokan meghaltak" mondat viszont a Jedi visszatérből származik és a II. Halálcsillaggal kapcsolatos dolgokra vonatkozik.

Kiko 2016.12.15. 20:58:57

@Mr Eggs: Így van. Mindenképpen érdemes. Tudom ajánlani, minden hibájával együtt.

karlmann 2016.12.17. 11:20:53

Lucas készített három nagyszerű filmet, '77-től 83-ig. Aztán három gyengét 1999-2005 között. A Disney tavaly készített egy gyenge filmet és most egy olyat, ami méltó Lucas első három alkotásához, hosszú évek után először! Nagyon kevés hibája van, annál több erénye. Kiváló egyensúlyt találtak a pozitív-negatív arányok között, emiatt nagyon életszagú lett, ugyanakkor mégsem lett belőle valami Sötét lovag szerű bullshit!

Igen, sokan meghalnak, ami a korábbi filmekben is ugyanúgy megvolt, csak ott ezt inkább a háttérben lehetett látni és nem tudatosult, most ez jobban a középpontban van. Meg lehet nézni pl. a Klónok támadásában mennyien hullanak el és főleg Jedik, mégse jajveszékelt senki. Végig tudják mit kockáztatnak és egy fontos ügyért mindent megtesznek. Elfogadják, hogy nem ők fognak végső győzelmet aratni, csak egy apró de fontos lépést tesznek a győzelemért.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.12.17. 12:49:10

@para_noir: Birodalom és az Új remény után ez jön most nekem. Letisztult és koszos.
És nem volt esélyük, igazi klasszikus öngyilkos küldetés volt, és olyanok követték el, aki nem is illettek volna ebbe a világba,
Piszkos 12 és Ryan közlegény az űrben.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása