Fény és vászon

2018. július 31. 17:07 - Kiko

Benedict Cumberbatch jutalomjátéka

A brit színész karrierje legjobbját nyújtja Patrick Melrose-ként.

Pedig eddig sem volt alacsonyan a mérce, Sherlock-ként ismerte meg a világ a most 41 éves színészt. A krimi irodalom egyik legnagyobb hősét rendkívül jó érzékkel tették át a 21. századba, és ebben hatalmas szerep jutott Benedict Cumberbatch-nak. Aztán A hobbitban már a fantasy rajongók is megismerhették, igaz csak a hangját, és mimikáját hiszen Smaug megjelenítéséhez adta arcát, amit a CGI segítségével alakítottak át 

Az itthon kevésbé ismert Edward St Aubyn több kis regényt is írt, amelynek főhőse Patrick Melrose akit gyermekként többször megerőszakolt apja. Az angol író a szangvinikus karakter történetében saját gyerekkorának tragédiáit írta meg. A téma aktuális a #metoo kampány után, amikor a filmvilágot felkavarta a zaklatási botrány, bár ez a sorozat még az előtt forgott, hogy Hollywood szembenézett volna(?) az árnyoldalaival.  

Az egész sorozat origója itt a főszereplő, és minden köré épült. Egyszemélyes műsor, ahol a többi színész, inkább csak díszlet, vagy kellék, ami/aki segíti a főhőst az útja során. Hugo Weaving jellegzetes arcjátéka, félelmetes az ő átalakulása is. Jennifer Jason Leigh elképesztő Patrick anyjaként, az áldozat és bűnös egy személyben.  Jessica Raine a csábító, kicsit maníros, de illik a karakterhez.

És persze Beneditch Cumberbath. Elképesztő alakítást nyújt ebben az 5 részben. A szerepet nem magára veszi, hanem eggyé válik Patrick Melrose-zal, játékának egy-egy pillanata már-már ijesztő. Ehhez jön hozzá, hogy a karakter fejlődés egyes lépcsőit tökéletesen megjeleníti, részről részre lép előre. 

A flashback-ek nagyon érzékkel vannak elhelyezve, különösen az a megoldás emlékezetes, amikor a képen montázs szerűen jelenik meg múlt és jelen, így még konkrétabb a párhuzam. Egyszerű megoldás, mégis nagyon jól működik.

Végre egy sorozat, amely nem első sorban a látvánnyal, nem első sorban a történettel, hanem a színésszel mesél egy nagyon kényes, és kibeszéletlen témáról. Mindenkinek kötelezően ajánlott. Felesleges ennél többet írni róla. Jó és kész.

Összegzés:

Beneditch Cumberbath megmutatja, mit jelent színészkedni.

100%

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9814045852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása