Fény és vászon

2018. február 16. 08:47 - Kiko

A fekete párduc sokat markol, de keveset fog

A Marvel új filmjével egy kísérletezésbe fogott, aminek felemás az eredménye.

Kevin Feige egy zseni. Fejében van az elmúlt több, mint 100 év összes képregénye. A Marvelt 10 éves sikertörténete is nagyrészt a producer nevéhez köthető. Köztudott pletyka, hogy a forgatókönyv fejlesztésnél nagyon rövid pórázon tartja az írókat. Ez látszott az eddigi filmeken. A Fekete párducnál, viszont túl sokat akartak markolni, de keveset sikerült fogni.

Pedig a történet nagyon egyszerű (mint úgy általában ezeknél a moziknál). Wakanda trónörököse apja halála után hazatér, hogy átvegye a trónt, de akad egy kihívója, aki rég elfeledett titkokat fed fel, és persze világuralomra tör.

Ebbe a filmbe annyi morális kérdést feszeget, amennyi egy tucatnyi művészfilmre elég volna. Csak pár ilyen, felsorolásként:

  • Migráció
  • Hidak, vagy falak építése a multikulturális közegben
  • A Technikai tudás globális megosztása, vagy kincsként megőrzése
  • Rasszizmusra rasszizmus a válasz
  • A hűség emberhez, vagy eszméhez
  • A társadalmi különbségek ollója tovább nyílik, vagy sem
  • Hagyományok tisztelete, vagy reformok
  • Trump vs. Hillary (ha nagyon bele látjuk a politikát)

Mind szuper téma, de egyiket sem fejtik ki eléggé a készítők. Az összeset érintik, de csak úgy megkapargatják. Nem ásnak le egyik kérdésnél sem mélyebbre, és ettől káoszos lesz a történet. Míg az eddigi Marvel filmek (már amelyik több volt cgi-os csihipuhinál) egy mondatban összefoglalhatóak. Pl.: Pókember: fiatal szuperhős tinigondjai. 

Na A fekete párducnál ezt túl bonyolították. Nem lehet egy mondattal leírni mi a sztori, mert egy kicsit túlírták. De ezt csak utólag veszi észre az ember. A logikai bukfencek nem a film nézése közben jönnek elő. A Marvel megpróbált komolyabb tónusú filmet készíteni, valós társadalmi problémákról, de a tálalás nem lett sikeres. Az arányok nem megfelelőek. Lehet ezen még csiszolni, de egy érdekes kísérlet volt.

A történet egyes elemei pedig korábbi filmekből, drámakbol van összeollózva. Van benne: Az Oroszlánkiraly (konkrét jelenetek is visszaköszönnek pl.: az álomban a majomkenyérfánál, vagy a naplemente képe stb.) Hamlet, Amerikából jöttem, James Bond filmek. Nem tudom mennyire tudatos, de nagyon sokszor erre rájátszanak.

De jöjjenek film pozitívumai. Jó a casting. Chadwick Boseman elég kemény, Michael B. Jordan jól mutat a gonosz szerepében.

A zene nagyon király, nagyon jól megy a mozi hangulatához. A poénok jók. A bunyók jól koreografáltak, pörgős jó film, nem unatkozol rajta, de ha elkezded kapairgálni, akkor hiányosságokat találsz.

 Összegzés:

Kevesebb több lett volna. Ezzel együtt jó kis mozi, de nem ez lesz a Marvel legjobbja.

60%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3913673438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása