Fény és vászon

2017. március 15. 16:13 - Kiko

Milyen lett a Kincsem?

Egy jó zsánerfilm. Romantikus kalandfilmet ígértek. Megkaptuk.

A Kincsemmel kapcsolatban több okból is nagy az elvárás. Egyrészt mindenki a számokról írt előzetesen. Mennyibe került? Mennyi nézőt hoz? Megéri-e? Érthető, minden idők legdrágább magyar filmjéről van szó, a maga 3 milliárdos költségvetésével. Herendi Gábor rendező azt nyilatkozta, látszani fog a vásznon, minden egyes forint. Nos ebben igaza is lett. De ne rohanjunk annyira előre.

A várakozás - másrészt - azért is van/volt mert az elmúlt években/évtizedekben nem voltunk elkényeztetve romantikus, nagyszabású (sok szereplős, sok helyszínes, nagy díszletes stb.), jó kosztümös magyar mozifilmekkel. A Félvilág, A vizsga vagy A berni követ nagyon jó filmek, de egyik sem volt nagyszabású, mint most a Kincsem.

Harmadrészt azért nagy az elvárás, mert a magyar ember meg már olyan, - főleg ha magyar filmekről van szó - hogy csak végletekben tud gondolkodni. Vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz/szar. (Mondjuk a '90-es, 2000-es évek miatt joggal mondhatta, de ezt inkább hagyjuk) Ha nagyon szar a produkció, akkor lehetne hőbörögni, hogy miért dobtunk ki az ablakon ennyi pénzt. Nos erre szerintem semmi szükség, mert a Kincsem jó film.

Miért is mondom ezt? Mert azt kapjuk, amit a készítők ígértek, egy kosztümös, romantikus kalandfilmet. Szórakoztat és kikapcsol. Nem tökéletes, de előbb vegyük sorban az erényeit.

Jó a történet. Herendi Gábor és Hegedűs Bálint egy romantikus sztorit kanyarintottak a magyar csodaló köré. A fikció keveredik a valósággal, pont annyira, hogy az még nem zavaró. Nem kell hatalmas fordulatokat várni, de minden lesz ebben a filmben, amit a zsáner megkövetel. A párbeszédek nagy része rendben van, egy-két alkalom van, amikor a néző magában felszisszen, hogy azért így még a 19. századi ember sem beszél. Persze értem a nyelvi frissítést, hiszen korunk emberéhez szól, de ez a próbálkozás talán felemásra sikeredett (nekem pl.: a mizu-s poén nem illett a kontextusba, de a Like-os poént kifejezetten tetszett).

Jók a színészek, Nagy Ervin láthatóan élvezi a romantikus hős szerepét, ezt a karaktert szinte ráírták. Petrik Andreának jól áll az emancipált női főszerep. Gáspár Tibor az ősellenség szerepében nekem nem volt emlékezetes. Keresztes Tamás karakterét pedig sajnálom kicsit, mert az ő háttér története nincs eléggé kifejtve így nem igazán érthetőek a motivációi és tettei. A kisebb szerepekre sem lehet panasz. Balsai Mónika, Fekete Ernő, Scherer Péter és Kovács Lehel mind emlékezetes perceket szereznek.

Nagyon jó a látvány. Tényleg látszik, mire ment el a költségvetés nagy része. Az operatőri munka zseniális. Szatmári Péter nem először (Liza a rókatündér, Dealer) bizonyítja ért a szakmájához. A lóversenyek fényképezése nagyon ütősre sikeredett, szinte bent ülünk a pályán, a füvet a képünkbe kaparják ki a lovak. Ezek a legjobb részei a filmnek. A jelmezek esetében szerintem kifejezetten jól sikerült a "frissítés". A készítők keverték a modern és korhű stílust, így pl.: Petrik Andrea ruhái a karaktert is építik. A CGI trükkök rendben vannak, láthatók, de nem nagyon zavaróak. Hrutka Róbert zenéi is elég jól passzolnak a filmhez.

A magyar film újabb aranykorát éli. A 2 Oscar-díj mellett ezt bizonyítja több jó hazai sorozat, több remek tévé, mozi és rövid film. Most már van egy jó romantikus kalandfilmünk is, ami egy kiváló iparosmunka. 

Összegzés:

A Kincsem tökéletes bizonyítéka, hogy mi magyarok tudunk olyan filmet készíteni, ami pofás, jól néz ki és még szórakoztató is. És mi más célja lenne egy zsánerfilmnek?

70%

Fotók: Forum Hungary

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9712340183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schr62 2017.03.16. 12:18:28

Nagyon drága, vetíteni alig fogják, de legalább jol jártak egyesek..

Túlélő ... 2017.03.16. 14:27:49

Azért ennél jóval többet ér ez a film. Többet a 70% -nál többet ennél az elemzésnél és legfőképp sokkal többet annál hogy bárki is "zsánrfilmnek" tartsa. Különben is mi a fenét értesz ez alatt???
Fény és vászon
süti beállítások módosítása