Fény és vászon

2017. július 29. 17:00 - Kiko

A szőke ciklon mindent letarol

Az Atomszőke egy nagyon egyszerű, de rendkívül szórakoztató kém mozi. Ráadásul kiderült: Charlize Theron akcióhősnek sem utolsó.

A brit titkosszolgálat gyöngyszemét (Charlize Theron) megbízzák, hogy szerezzen meg egy listát,  amin titkosügynökök, köztük kettős ügynökök neve szerepel, és amire az orosz titkosszolgálat is pályázik. Az főnökei szerint azért van szükség erre a dokumentumra, mert ha nincs a kezükben, folytatódik a hidegháború. Persze senkiben sem bízhat, mert senki sem az, aminek látszik.

Ez a film többször is átvert. Elsőként a trailer-rel. A rövid bemutató alapján egy igazi bosszú mozira (mint pl.: a John Wick) számíthat a néző, amit átitat a 80-as évek végének hangulata, hiszen egy kém Berlinben kinyír mindenkit, akinek köze volt a szerelme halálához. Ezután átvert a film első fele, hogy ez egy nagyon bonyolult, rengeteg szálon futó cselekményű hidegháborús mozi lesz (mint a Suszter, szabó, baka, kém). Majd a film utolsó pillanataiban a készítők a képembe röhögtek és egy tök egyszerű megoldással vágtak kupán. És ez rendben is volt, hiszen a szereplők egymást és a nézőt is átverték. Szórakoztató zsánerfilm lett, a hibái ellenére is.

Kezdjük a negatívumokkal, mert abból van kevesebb. Az alaphelyzet, mely szerint egy ügynöklista miatt folytatódna az amerikai-orosz háború a színfalak mögött, nos ez azért elég nehezen hihető, főleg mivel már célegyenesbe fordult a megállapodás a két ország között, és közel a béke. A történetben van még pár logikai bukfenc, de nem spoilerezünk, mert az apró hibák utána elkapja az embert a Neunundneunzig luftballons meg a Depeche Mode, és irány a 80-as évek vége.

Charlize Theron-nak nagyon jól áll ez a gyilkológép szerep ebben a képregény adaptációban. A dél-afrikai színésznő korábban többször beszélt arról, hogy ki akarta próbálni, milyen akcióhős karakterben. A Mad Max szerepe után még mindig azt kell mondani, hogy nagyon jó ebben a szerepkörben is.  Az elmúlt évek hullámaira ő is felült, és Liam Neeson, Keanu Reeves után ő is kipróbálta magát egyszemélyes hadseregként. És jó benne, plusz a fizikuma is rendben van, hiszen a bunyók jól koreografáltak és látszik, hogy sok jelenetet kaszkadőr nélkül oldottak meg. 

Például a film legjobb jelenetét is, amikor az atomszőke hősünk egy lépcsőházban (szinte) vágás nélkül elintéz 4 KGB-s arcot. Ezért az egy jelenetért is hatalmas pacsi jár a rendezőnek, David Leitch-nek és az operatőrnek, mert nagyon közeli bunyót hozott össze, amikor minden ütést, lövést 30 centiről lát a néző és így még jobban bele tudja élni magát a szereplők helyébe.

A mozi felépítése remek, az első harmada lassan folydogál, pont, mint egy jó kém thrillerben, majd felkapcsolnak egy másik fokozatra és az utolsó negyedóra pörgős történelmi akciófilm lesz.

A casting legjobb döntése egyértelműen James McAvoy, aki tökéletes választás a berlini éjszakai élet császára szerepére, aki nem mellesleg amerikai kém. Igazi jutalomjáték neki, hiszen vagány, élvhajhász de kemény csávót a legtöbb színész szívesen játszik. 

 

 A 80-as évek végi Berlint nagyon jól visszaadja Budapest, több ismerős helyszínt felismerhet a néző: a Garibaldi utcát, a Pesti Magyar Színházat és még hosszasan sorolhatnánk. A díszletek elég jók, kellemes nosztalgiával nézi a kelet-európai emberfia amint széttörnek a korabeli Trabant-ok és a Lada-k. Ehhez pluszt ad hozzá a korhű zene, ami a lehallgatásokkor természetesen mindig hangosabb.

Összegzés:

Egy nagyon jó zsánerfilmet kaptunk. Emlékezetes jelenetekkel.

80%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2412696195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche_ 2017.07.30. 14:41:08

Nagyon gyenge film. Max 50%
Fény és vászon
süti beállítások módosítása