Fény és vászon

2017. április 27. 22:22 - Kiko

A Nagy Testvér mindent lát

A kör izgalmas kérdéseket vet fel, de Tom Hanks és Emma Watson filmje csak egy felszínes utópia lesz.

Dave Eggers izgalmas utópiát írt 2013-ban. A kör egy, a Facebook-hoz, Google-hoz hasonló tech-vállalat, amely egyre több vívmánnyal könnyíti meg az emberek életét, és közben egyik célja a teljes átláthatóságot megteremteni. Ehhez a céghez veszik fel a fiatal, ambíciózus Mae-t, akinek egyre inkább tetszik a mozgalmas multilét és hamarosan egy izgalmas kísérletnek lesz a részese. Ugyanis a cég legfrissebb találmányát, az Őrszemet tesztelheti, amelynek lényege, hogy a ruhájára tűzött kamera rögzíti egész nap minden lépését, és továbbítja azt élőben az online nézők 10 millióihoz. Ezzel valóra váltva a cég jelmondatát: "Tudnunk kell mindenről, ami történik".

Az amerikai író nagyon jó kérdéseket dob fel a könyvében, pl.: miként viszonyul egymáshoz a közösségi média és a magánszféra, hogyan sérülhetnek az emberi jogok a web2-es eszközök használata miatt, az adatok tárolása és azokkal való visszaélés, stb. Ezt utópiaként írta meg, pedig rengeteg eleme már valóság, elég ha a live videókra, vagy a felhőben tárolt adatokra gondolunk. Ezekről a témákról hosszasan lehet beszélgetni egy bor mellett.

Az izgalmas bestsellerből természetes, hogy filmet készítettek. Arról volt már korábban is szó, hogy egy regényből nehéz jó adaptációt készíteni. Az eredeti alap kérdések a filmben is megvannak, mégsem lesz annyira izgalmas, mint a könyv.

Talán ez a mozi is ott csúszik félre, hogy a könyvbéli főhőst teljesen átírták. Pedig Dave Eggers is ott ólálkodott a forgatókönyv körül. Mae a regényben a céget, mint egy istent tiszteli és ezért mindent feláldoz. Na és ez a filmben egyáltalán nem jön át. Pedig a karaktert ez a teljes önfeladás mozgatja, amivel mindent a cég mögé helyez. Szóval ezt úgy ahogy van kihúzták. S mivel így kiherélték a karaktert, súlytalan lesz az Emma Watson (végre nem Hermione-s) által megszemélyesített lány és a története is. Kicsit sablonos, hiszen a főhős egy lelkes lány, aki ráébred, hogy a nagy multi gonosz dolgokat művel. A karaktert nem sikerült felépíteni, nem úgy mint a könyvben. Ahogy a cég atyját, Amon Bailey-et (Tom Hanks) sem, aki így egyszerű Steve Jobs reinkarnáció lett, még az öltözködését is átvették, de az ő motivációról is keveset tudunk meg, így a cselekedeteit sem mindig érthetjük. Ráadásul még pár szálat átírtak, így lesz a film vége egy kicsit zavaros. Tegye fel a kezét, aki érti mit kavart Emma Watson karaktere John Boyenga-val!? Na ugye. Pedig még egyszer mondom: nagyon jó az alapsztori. 

Technikailag jól néz ki a film, kis költségvetésű moziról van szó (18 millió dollár) és nem a színészeken múlik, egyszerűen egy jó könyvből egy gyenge forgatókönyv lett. De hát ugye az lenne az alapja egy jó mozinak. Így marad a középszerűség.

Összegzés:

Inkább a könyvet tudom ajánlani, mert a mozi nem annyira izgalmas.

50%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5712459405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon