Fény és vászon

2017. április 04. 09:48 - Kiko

Maratoni hentelés

A Walking Dead hetedik évadában minden benne volt, ami miatt ezt a sorozatot szeretik és kritizálják. Az első nyolc részt nagyon elhúzták, de az évad második felében ismét megmutatták, miért is ez most az egyik legnézettebb széria. Enyhén spoileres évadértékelés következik.

A hatodik évad végén egy csúnya/genyó/dühítő cliffhanger-rel engedtük el Rick és csapatának történetét. Akkor Negan lesújtott a szögesdrótba csavart baseballütővel valakire, de várni kellett bő félévet, hogy kiderüljön ki(k) halt(ak) meg. A készítők (látva a neten a hőbörgést) persze nem akarták húzni még jobban az idegeket, ezért rögtön a hetedik évad első részében brutálisat csavartak egyet a történeten, majd kényelmesen hátradőltek és mintha behúzták volna a kéziféket az írógépen (hogy ilyen képzavarral éljek).

Tulajdonképpen hét részen keresztül egy-egy helyszínt és karaktert mutattak be. Ez a dramaturgia nagyon döcögőssé tette az évad első felét. Persze értem, hogy Hilltop-ot, a Kingdom-ot és a Megmentők-et is be akarták mutatni a nagyérdeműnek, de ezt lehetett volna párhuzamosan, ahogy az évad második felében, de erről később.

Az első fele az évadnak - mondhatjuk talán - sokszor unalmas volt. Túlírták az egészet. A fordulatok kiszámíthatóak voltak (pl.: Dwight felesége megszökteti Daryl-t, a női közösségtől lesz fegyvere az Alexandriában élőknek, Carol elvonul, majd visszatér stb.) és megismerhettük a gonosz/brutális/erkölcsös Negan-t. Nem kérdés Jeffrey Dean Morgan zseniálisan hozza a karaktert, de egyszerűen unalmas volt már kétszázszor meghallgatni/nézni, miként kínoz valakit mosolyogva, miközben természetesen kiderül, valamilyen beteges erkölcsi mércéje mégiscsak van. Túltolták a biciklit vele, a kevesebb több lett volna, ahogy az évad második felében, de még nem tartunk ott.

A TWD sikerének egyik titka az az alapcsapat, amelyik már 7. éve henteli a zombikat. Ezt a brancsot viszont az írók szétrobbantották rögtön az első résznél, hogy majd jó 3 hónap múlva megint összefussanak, ez nem volt szerencsés. Emellett a főhősöket nem tették ki igazi próbáknak: Rick csak szenvedett, és teszetoszáskodott, Daryl-t megpróbálták összetörni, Carol elvonult magányosan.

Na és a folytatás? Ha élhetek focis hasonlattal: a második félidő sokkal jobbra sikerült. Volt fordulat, végre váltogatták a helyszíneket, voltak valós megoldásra váró kérdések a karaktereknek. Ebben a részében az évadnak viszont az volt a baj, hogy nagyon gyorsítottak a tempón és elnagyolták a megoldásokat. De ezek nem nagyon rontottak az összképen. 

Voltak akciódúsabb (pl.: autókkal kettévágott zombihorda) és kevésbé mozgalmas (pl.: Rick és Michone közös része az egyik legjobb volt a szezonban) epizódok, jó volt az arány. Persze megint előkerültek a gyerekbetegségek: a pillanatok alatt lesz napsütésből, koromsötét és a néma csöndben járkáló zombik, akik a semmiből rontanak "meglepetésként" a zombiapokalipzist túlélt, edzett harcosokra. Negan is kicsit háttérbe vonult, illetve amikor megjelent, annak volt értelme (pl.: Eugene átállításakor, vagy az évadfináléban).

Izgatottan várom a nyolcadik évadot, amiben a most megkezdett háború folytatódik, és remélhetőleg nem köldöknézős filozofálgatás lesz, hanem hentelés magas fordulatszámon, mert ez a sorozat erről szól, nem a világmegváltó gondolatokról. Sok új karakter jött be ebben az évben, akik között októbertől remekül lehet majd kavarni a szálakat, és végre nem kell a bemutatásukra műsoridőt szánni.

Összegzés:

Nem értem, miért kellett behúzni az évad első felében a kéziféket, a második felének tempója kell, a hibák nélkül. Felemás volt ez az évad.

65%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1612399201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása