Fény és vászon

2018. március 28. 16:34 - Kiko

Közepes Trónok harca pótlék

A Britannia egy nagyon hangulatos sorozat, remek karakterekkel. Csak (sajnos) messze nem tökéletes.

Az első században járunk, a Római birodalom terjeszkedik, Aulus Plautius megérkezik seregei élén Britanniába. Ott egymással viaskodó törzseket talál, meg druidákat, meg egy kiközösített idióta mágus-szerűséget és egy különleges lányt. Nagyon jó a témaválasztás, hiszen ebből az alapszituból és ezekből a karakterekből rengeteg mindent ki lehet hozni.

Több sorozat hangulata keveredik a Britanniában, (pl.: Vikingek, Trónok harca, Róma) így könnyű azonosulni az egésszel. Hamar beszippant. Gyönyörű fényképezés. Remek karakterek. Jól megírt dialógusok. Fantasy és a történelmi sorozat remek keresztezése. Apró hibák a forgatókönyvben. Ha a Lőpor kapcsán a jó alapanyagok, rossz keverékéről beszéltünk, akkor ebben az esetben a jó alapanyag, megfelelő elegyéről beszélhetünk. És egy nagyon keserű utóízről is kell beszélni. De erről a végén.

A castingot is csak dícsérni lehet. Jó a kémia Kerra ) es Phelan között.  Cait "a névtelen lány" (Eleanor Worthington-Cox) és az őrült kitaszított (Nikolaj Lie Kaas) közös története talán a legizgalmasabb. David Morrissey a Walking Dead-ben is zseniális volt, itt is hozza azt a szintet.

A látványvilág remek. A gyönyörű tájképeket a megvilágítással (és egy kis utómunkával) szinte festményszerűvé varázsolták. A remekül vágott, stadycam-mel felvett jelenetek pedig nagyon jól érzékeltetik a révület jeleneteit.

A mondanivaló is ügyesen kap teret, nem az arcunkba tolják, csak fel-felmerül a beszélgetésekben. Mi a hit szerepe az életünkben? A vallási vezető politikai, vagy túlvilági erőket szolgál? Örök kérdések, amelyek ma is érvényesek, de nem erőlteti, csak feldobja a témákat, amiken utána a néző rágódjon.

A történelmi tények remek keveréket képeznek a fantázia és a mese világával. Így például Aulus Plautius mint valós személy tényleg járt Albionban, de azért a mágikus vonal valószínűleg az írók találmánya.

És akkor jöjjenek a bántó hibák. Miért állítom, hogy bántóak? Mert jól átgondolt, tudatos elkepzelesek vezettek ezekhez döntésekhez. Spoileresen, leegyszerűsítve. 

SPOILER

A Britannia annyira követné a Trónok harca dramaturgiai csavarjait, hogy végül szolgalelkűen másolja azt. Egészen pontosan egy csavart: nyírjuk ki a főszereplőt az évad végén. Ennek eredménye Kerra halála, amely ellentétben mondjuk Ned Stark kivégzésével, egyáltalán nincs benne a levegőben. Sőt! Aulus Plautius az utolsó részben megkegyelmez a rátámadó Lucius-nak, majd a csajnak, akihez 9 részen keresztül vonzódik egy könnyed mozdulattal kikapja a szívét. Kerra olyan szereplő volt, akivel még gond nélkül le lehetett volna zongorázni 3 évadot. Volt benne annyi történet, és nagyon jól játszotta a True Detective-ben is bizonyító Kelly Reilly. Valószínűnek tartom, hogy ez az évad csak a felvezetés, a következőkben lesz jobban kifejtve a történet és nincs szükségük erre a karakterre. Pont mint a Trónok harcában. De míg a Hét királyságban ez köztudott és felépített volt, itt most túlságosan nagy hangsúlyt kapott a főhős, akit utána egy mozdulattal kinyírtak. 

SPOILER vége

Az elnyújtott brutalitás ebben a szériában tényleg kontraproduktív, amikor 20 perce beleznek valakit, az uncsi, túl azon, hogy undorító is. A kevesebb több, öncélú gyilkolás helyett mással is ki lehet tölteni a játékidőt. Apróságok, között van az a probléma, hogy teljesen felesleges karakterekkel töltünk el értékes másodperceket. Ilyen például a nyitó részben a római zsoldos, akinek már a nevére sem emlékszem.

Mindezek ellenére (egyszer) izgalmas, és élvezetes sorozat. Érdekes lesz ezután a 2. évad.

Összegzés:

Csak sajnos túl sok a koppintás a Trónok harcáról, de addig is, amíg jön a finálé Havas Jon-nal, időtöltésnek jó ez a sorozat.

65%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9813632048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Echo73 2018.03.29. 10:10:46

Érdekes sorozat ez. Szinte teljesen egyetértek a véleményeiddel, talán csak azzal nem miszerint van kémia Kerra és Phelan között. Én nyomát nem éreztem, mindkét színész nagyon üres nekem. Nemcsak a közös jeleneteikben, de egyébként is. Korrekt iparosmunka tőlük, de 40 illetve 50 éves színészekre osztani egy ilyen fiatalos tüzet igénylő szerepet? Ne már! Mindemellett a sorozat főcíme méltán pályázhatna a történethez, hangulathoz legkevésbé passzoló kategóriában. Ilyen elcseszett, pszichedelikus, színvilágában, zenéjében illúzióromboló főcímet még nem láttam.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása