Fény és vászon

2018. március 09. 11:08 - Kiko

Az Oscar érintése

Del Toro tutira ment A víz érintésével. Komoly, aktuális témákat érint, de nem mélyül el egyikben sem.

Mintha a rendezőnek csak az járt volna a fejében: zsúfoljunk bele csupa Oscar díjra érdemes aktuális témát egy filmbe. Legyen így szó: meleg kérdésről, munkahelyi zaklatásról, a kisebbség elnyomásáról, kínzásról a tudomány érdekében és hosszasan lehetne sorolni a jobbnál jobb témákat, amelyeket felvet. 

De sajnos mindegyiket csak karcolja, nem megy bele Del Toro. Ezért ez a film olyan lett, mint a főszereplője. Se nem hal, se nem ember. Nem dráma, de nem is romantikus film. Nem korrajz, de nem is fantasy. Nem mese, de nem is igaz történet. Inkább csak Del Toro egy újabb démonát rajzolhatta le a papírra.

A történet szerint az Amazonasban találnak egy halembert, akit élve akarnak felboncolni gonosz amerikai tudósok. Egy néma takarító viszont megkedveli a lényt, és meg akarja szöktetni. Az alapsztori jó, de utána szétfolynak a témák.

Sally Hawkins karaktere izgalmas, és lubickol ebben a szerepben. A lény viszont egyáltalán nincs kidolgozva (leszámítva a jelmezét, az elég szuper). Nem tudunk meg róla semmit, és így pedig számomra teljesen hiteltelen kettejük kapcsolata. Nincs kapaszkodó, árulkodó jel, miért szeretnek egymásba, mit lát meg benne a lány. Így pedig az egész olyan suta lett.

Octavia Spences nagyon jó komika, ezt most is bizonyítja. Michael Shannon mindig zseniális. Most is. Igaz láttuk már tőle ezt a karaktert, de attól még az egyik legjobb színész most a szakmában.

Del Toro-t plágiummal vádolták a film kapcsán, amiben azért az az érdekes, hogy mindig az Oscar jelölések körül derül ki egy forgatókönyvről, hogy másolták. Mondjuk messziről ránézve erre a mozira jól leírható, milyen korábbi filmekből ollózták össze. Ez egy darkosabb Walt Disney remake is lehetne, ahol A szépség és a szörnyeteget, A kishableányt, a Hamupipőkét és A hercegnő és a békát keverték össze.

Techikailag nagyon rendben van a film, de ez nem teszi felejthetetlenné. Sőt, inkább középszerű lett ez a mozi.

Összegzés:

Túl sokat markol témában és keveset fog. Ezért olyan megfoghatatlan lett a végeredmény.

60%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7913717328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása