Fény és vászon

2018. január 23. 10:53 - Kiko

Havas Jon öngyilkos akciója

A lőpor című minisorozat olyan mint egy rossz történelem óra. Vontatott, és unalmas.

A BBC-nél valószínűleg nem agyaltak sokat ezen a projekten. Leszerződtették az egyik legmenőbb sorozatszínészt Kit Harington-t (Havas Jon a Trónok harcából, bár nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatni), elővették az angol történelem egyik izgalmas történetét (a Lőporos összeesküvést), majd jó nagy adag művérrel/sárral összekeverték és voila, elkészült A lőpor című minisorozat. A sikerhez ez azonban kevés. Mert hiába megfelelőek az alap összetevők, ha a végeredmény egy túlgondolt, túlírt, túltolt sorozat.

Az alaphelyzet izgalmas, az 1600-as években komoly ellentét alakult ki az anglikánok és római katolikusok között. Kit Harington Robert Catshby-t, angol katolikus nemest játssza, akit vallása miatt a király és annak csúnya/gonosz/ármánykodó tanácsosa (Mark Gatiss, akit Sherlock bátyjaként ismertünk meg, de játszott Tom Hardy Tabu című sorozatában is) üldöz/ megaláz/szívat. A földesúr maga mellé vesz más katolikus nemeseket, akikkel együtt merényletet tervelnek ki Jakab király és az angol parlament ellen.

Magyarországon inkább Guy Fawkes neve ismertebb a kudarccal végződött Lőporos összeesküvés kapcsán. De kudarc és Guy Fawkes ide, vagy oda lehetne ez egy izgalmas történelmi filmsorozat, hiszen már láttunk olyan mozit, ahol bár ismertünk a történet végét, mégis szorítottunk a hősökért (pl.: Argo akció). No itt nincs ilyen izgalom, és hiába a hosszú a játékidő (3x1 óra) ezt nem töltik meg értékes tartalommal.

 

A legnagyobb gond, hogy a sorozat nem találja el az arányokat. Semmilyen téren sem. Rengeteg belsőjelenet van, amivel nem is lenne gond, (a Trónok harca esetében is remekül működik), de itt elmaradnak az izgalmas párbeszédek, helyette nagyon hosszú, lassú, és sokszor értelmetlenül patetikus dialógusokat kapunk. Sebaj, majd a látvány elviszi -reménykedünk. Nos itt sem sikerült marandót alkotni, mert 3 akciócska van ebben a 3 részben és az is inkább ócska lassításokkal operál, és az a mai tv-s piacon is édes kevés. Igaz, a díszlet és a kosztüm remek (de talán ez alapvető lehet így 2018-ban). Az aránytalanságra talán az egyik legjobb példa az első rész, ahol csaknem 15 perc megy el egy házkutatással (0 feszültséggel), majd később újabb 15 perc játékidő megy el egy kivégzésre. Teljesen feleslegesen.

A színészek felmondják a túlírt szövegeket, őket nem okolhatjuk a sikertelenségért. Kitt Harrington-ról tudjuk, jól áll neki a drámai hős szerepe, Liv Tyler-t jó újra képernyőn látni a Hátrahagyottak után. Mark Gatiss egyedül kiemelendő, akinek képességeit már korábban is ismerhettük, mellettük még Tom Cullen említésre méltó (aki a Templomosokban viszi a főszerepet, és amiről lesz még szó a blogon), de neki nem jut túl sok játékidő, hogy még jobban kifejtse a karakterét.

Összegzés:

Szerintem rossz formátumot választottak a BBC-nél. Ezt a történetet elegendő lett volna egy 2 órás játékfilmben levezényelni. Így viszont vontatott minisorozat lett.

35%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7213547157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása