Fény és vászon

2017. december 14. 18:17 - Kiko

Luke Skywalker visszavág

Rian Johnson Az utolsó jedikben felborít mindent, amit a Star Wars-ról gondoltunk, de mégis hű marad a saga-hoz. 

Tavaly A zsivány egyes után lenyűgözött a Star Wars világ határtalansága. Most leginkább az ejt ámulatba ahogy ez a franchise megújult, úgy, hogy megtartotta a hagyományait. Ez pedig egy embernek köszönhető.

Egy film sikerének egyik legalapvetőbb eleme a  jó forgatókönyv. Ez egy Star Wars mozi esetében hatványozottan igaz. Rian Johnson (író-rendező) rajongóként vette kezébe a klaviatúrát, de írás közben szinte mindent eldobott, amit erről a világról gondoltunk, leírtak. A karakterek az avitt dolgokat a szó szoros értelmében maguk mögé dobják és új kalandokba, új történetekbe kezdenek.

Rey Luke-nak adja régi fénykardját, közben Poe lövi az ellenséget, Finn pedig Rey után indulna. Ennyit a történetről, mert minden más csak spoiler lenne.

A forgatókönyv szuper. A legnagyobb erénye: eltalálták a helyes arányokat. A poénok ülnek, de nem csúszik át idióta (Jar-Jar Binks-féle) vicceskedésbe, ez az űropera is patetikus, de nem giccses. Vannak nagyon epikus jelenetek (spoiler lenne akár egyet is megemlíteni), amelyek később a popkultúra részei lesznek: pólókat, posztereket, bögréket gyártanak majd ezekről (pont, mint anno mondjuk Vader és Luke párbajáról).

A karaktereket jó irányba terelték (vannak váratlan fordulatok), az előző részben megismert új arcokat sikerült árnyalni. Rey, Finn, Poe és Kylo Ren hátteréről, múltjáról, motivációjáról többet megtudunk. Ők most már egyértelműen átvették a stafétát és ők ennek a mesének a főhősei.

Rey még mindig keresi a helyét, de megmutatkozik az ereje is. Kylo Ren a kiskamaszos nyafogása után egy fiatal felnőtt válságát éli meg. Poe forrófejűségét meg kell tanulnia kezelni. Finn pedig nem elfut, hanem szembe néz a kihívásokkal. Csupa olyan problémakör, amely mindig aktuális, ezzel azonosulni tudnak a nézők, ezért lesz ez a film az egyik legjobb a Star Wars mozik között.

A színészek: Daisy Ridley jól hozza a helyét kereső lányt, Oscar Isaac az új trilógia Han Solója, vagány és sok humor forrása, John Boyega Finn-ként a vívódó egykori rohamosztagosként meggyőző alakítást hoz. Adam Driver kezd belejönni Kylo Ren szerepébe, de szerintem még mindig ő a színészek közt a gyenge pont.

Az utolsó jedikben a látvány ismét elképesztő. Új hajók, ötletes akciók. A technikai Oscar verseny egyik favoritjához van szerencsénk. 

A Disney nagyon jó boltot csinált Rian Johnsonnal, hiszen ő készíti elő a következő trilógiát. Ha ugyanilyen jó munkát végez, akkor nem lesz okuk panaszra.

Összegzés:

Ha a Zsivány egyesre azt írtam, hogy végre egy méltó előzmény film, akkor erre azt kell, hogy végre egy méltó folytatás.

100%

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3513499063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása