Fény és vászon

2017. október 26. 13:27 - Kiko

Jack Bauer a Fehér Házban

Jó ötletnek indult, de közhelyekbe fulladt a Designated Survivor első évada.

Az ügyetlen kisember hirtelen, önhibáján kívül komoly feladatot kap, amit eleinte gyengén old meg, majd lelkesedése, szorgalma és tudása átsegíti és felemeli hősünket. Ezt a régi történetvázat vették elő Kiefer Sutherlandék a Designated Survivor készítésekor. Ezt pedig nyakon öntötték egy izgalmas politikai helyzettel: Amerikában ugyanis, ha egy helyen jelenik meg az egész kormány, akkor egy tag - a Kijelölt túlélő  - direkt egy titkos helyen tartózkodik, ha valami tragédia történne, akkor is legyen feje a kormánynak és működjön az ország. Így Tom Kirkman (Kiefer Sutherland alias Jack Bauer) építésügyi miniszter kerül a Fehér Házba, miután ismeretlenek felrobbantják a Kapitóliumot és vele az egész amerikai kormányt.

Az alaphelyzet nagyon sok jó helyzetet, izgalmas szitut tartogat, amit meg kell oldania a karaktereknek. Pl.: kisemberként ismeretlen katonákat halálba küldeni, egy két esélyes küldetés során. Ezért az első pár rész igazán jó, mert utána nem a mindennapos problémák, hanem egy nagyobb összeesküvés megoldása a főfeladat. Viszont ezt a részt, nem sikerült eléggé kidolgozni. Az évadvégére sem lesz világos, hogy mit is akartak a csúnya gonosz emberek? Összedönteni Amerikát. Oké, de mi lett volna ebben az egyes karakterek szerepe (Lozano, vagy Peter Mclish)? Pontosan, hogyan is csinálták volna? Ezek nem igazán derülnek ki, persze majd a második évadban.

De a legnagyobb gond, hogy a 23 rész vége felé jön be a képbe a főgenya, aki max 10 perc játék időt kap, ami nagyon satnya. Persze értem, ő a második felvonásban fog igazán genyózni, de azért eléggé elnagyoltan vezették fel. Semmit nem tudunk meg a motivációjáról, csak annyit, hogy a háttérben szervezkedik.

A karakterek jók. Tom Kirkman egy lúzer, de szerethető karakter, aki képes megbírkózni a feladatokkal, Kiefer Suderland-et jó más szerepben is látni, mint Jack Bauer. A személyes kedvencem Seth a sajtófőnök, aki a humor forrása. 

A problémák megoldásait is nagyvonalúan kezelték. A részek végén lévő cliffhangereket 2 perc alatt helyre hozzák a következő részben. Nagyon öncélú és hatásvadász majdnem minden rész befejezése. Ennél igényesebb megoldásokat várhatunk el a Fox sorozatától, Bár látva a 24 újraértelmezését, lehet, hogy ez hiú remény. Mondjuk a DS nem lett annyira rossz, mint Jack Bauer reunionnak szánt 24: Újratöltve. 

A DS-nél még volt egy kicsi, de nagyon zavaró problémám. Az a vallás szerű amerikanizmus, ami végig megy az egész évadon. Mert a lokálpatriotizmus szép dolog, de az a giccsparádé, amit ebben a szériában műveltek, az túl megy minden határon. Amerika szép, Amerika jó - minden második percben elhangzik. Ezen a téren erős aránytévesztést követtek el a készítők, amit nehezen tud megemészteni a magyar gyomor (legalábbis az enyém).

Gsszegzés:

Jól indult, de a giccsparádé, és a túl kusza összeesküvés miatt unalmas lett a vége. A második évadban még javíthatnak.

45 %

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5212618393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása