Fény és vászon

2017. június 01. 21:55 - Kiko

Összetákolt nosztalgia sorozat

A régi arcok sem mentik meg a Prison Break 5. (utolsó?) évadát, így az egész érdektelenségbe fullad.

Elég nagy divat lett a "régi" tv sorozatok reboot-ja vagy folytatása. Eddig ezek a projektek felemás eredményeket hoztak. Voltak megosztó szériák, mint például az X-akták és a Dallas folytatása, volt/van pozitív példa is a Twin Peaks, ami ügyesen vette fel a fonalat, és volt arra is eset, hogy vállalhatatlan lett a végeredmény, hiszen a 24: Újratöltve konkrétan szemen köpte korábbi évadokat. A szökés 5. évadát is inkább megosztó kategóriába sorolnám.

A történetet ott folytatjuk, hogy elvileg Michael meghalt (már vagy kétszer), mégis Linc és Sara (aki csak egyszer halt meg) kap T-bag-től egy fotót, amelyen a tetkós zseni látható. Kiderül, hogy Michael éppen egy Jemeni börtönben van és innen kell megszökni, mert a városban a polgárháború miatt már elszabadult a pokol.

A Prison Break felmelegítése is a jól bevált receptet próbálta követni. Vagyis vegyük elő a régi ismerősöket (Michael Scofield, Linc Burrows és haverjaik mind visszatérnek), akik mellé hozzunk izgalmas új arcokat, majd ezt az új csapatot állítsuk soha nem látott kihívás elé. Az elképzelés nem volt rossz, de a megvalósítás elég összedobott lett. 

Ennek oka pedig - mint oly sokszor - a forgatókönyv. Az 5. évadban ugyanis visszahoztak minden régi szereplőt, de ezeknek egy része tényleg csak biodíszlet. Elég csak Kellerman-ra, T-bag-re vagy Sucre-ra gondolni. A nosztalgia vonat miatt felesleges volt ezeket a karaktereket beírni ebbe az évadba, mert csak viszik a játékidőt, a cselekményt nem mozdítják előre és közben az új arcokra sem idő, sem energia nem jut. Mondjuk az a másik probléma, hogy gagyi, kidolgozatlan figurákkal próbálták frissíteni a gárdát. Olyannyira, hogy egyetlen új szereplő nevét tudom visszaidézni a csapatból Ace-ét, de őt sem a karaktere miatt. Inkább azért, mert lehet érezni, az írók szétizzadták magukat, hogy egyáltalán belepréseljék a srácot ebbe a történetbe. A kihívások meg tök lényegtelenek, ha a szereplőknek nem drukkolok.

Az első két évadban azért is szerették ezt a szériát sokan, mert fordulatos és kiszámíthatatlan volt. A főszereplő mindig 6 lépéssel járt a nézők és az ellenfelei előtt. Most ezt a régi erényt is megpróbálták visszahozni a készítők, de ez a próbálkozás is félre ment. Mert, míg korábban minden puzzledarab ott volt a néző előtt, addig most nincs ennyi információ - mert idióta karakterekre megy el az értékes játékidő - és így hiteltelenné válik egy-egy helyzet megoldása. 

Színészi játékban semmi újat nem kapunk Wentworth Miller még mindig szépfiúként oldja meg a kemény szitukat, Dominic Purcell faarcú kemény csávó, aki csak keményen néz, ezt nem nevezném játéknak. Robert Knepper T-bag-ként még a legjobb, de keveset van a képen és nem annyira komoly szereplő.

A sorozat pár pozitívuma: jó volt ezeket a régi arcokat látni. Illetve a feloldás, de ez kevés az üdvösséghez. Remélem a sorozatot méltósággal tudjuk megőrizni és véletlenül sem akarják folytatni. Pedig voltak erről pletykák. 

Nagyon szerettem ezt a sorozatot. Az első két év zseniális volt. Ezek után még meg tudtam emészteni a harmadik és negyedik szezont is minden gyengeségével együtt. De a plusz két részes "kiegészítő" lezárás nagyon lapos volt. Mégis 19-re lapot húztak. 2016-ban a forgatási híreket olvasva még bizakodtam, de így a 9 rész megtekintése után azt kell mondanom (rajongóként): erre a világon semmi szükség nem volt. Ebben a sztoriban 2 évad volt, mégis elhúzták 5 évadnyira. Mert a bezárnak, megszökünk, bezárnak megszökünk, dramaturgia most már elég uncsi.

Összegzés

A Prison Break 5. évada elég lapos lett. Még dolgozhattak volna a forgatókönyvön, de így elég gagyi lett.

40%

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr212557059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása