Fény és vászon

2017. április 02. 09:04 - Kiko

Scarlett Johansson az új Terminátor

A Páncélba zárt szellem nem lesz akkora kultfilm, mint anime elődje. Látványos, de néhol zavaros feldolgozás lett a végeredmény.

A történet szerint a jövőben az emberek és robotok között a határ elmosódik. Tökéletes példa erre a főhős: az Őrnagy, aki Robotzsaruként (robottestben emberi aggyal) egy akciócsoport tagjaként kapja el a rossz fiúkat. Aztán feltűnik egy Kuze nevű hacker, aki miatt az Őrnagy kénytelen szembe nézni múltjával.

Rögtön szögezzük le, hogy akik a Ghost in the Shell anime (a korábbi manga) megfilmesítését várják, csalódni fognak. A rajongóknak javaslom, úgy nézzék ezt, mint egy átdolgozást. Az eredeti anime történetéből megtartottak elemeket, amiket egy az egyben felhasználtak (láttunk már ilyet), vagy teljesen átírtak. A készítők persze gondoltak a kultfilm népes rajongótáborára, ezért több jelenet pontos másolata a filmnek. Ilyen a merülés, a "láthatatlan bunyó" a vízen, vagy az ébredés.

Amit hiányoltam a filmből az a mélység, ami az animében benne volt. Ott a fő kérdés az volt: hol a határ ember és gép között? Ezt a problémát a feldolgozásban csak érintik, nem bontják ki. Helyette kapunk egy látványos sci-fi krimit, ami egyértelműen tudatos döntés Rupert Sanders rendező részéről. A nézők inkább néznek krimit, mint egy filozófikus tudományos fantasztikumot. 

Így Scarlett robot arccal nyomoz a múltja és a hacker után, ez viszont nem tartogat nagy fordulatokat, kiszámítható. Néha kicsit zavaros a történet. A látvány vegyes, van amikor nagyon tetszetős, máskor pedig kriminális, mintha nem jutott volna minden jelentre pénz. Az viszont biztos, rengeteg ötletet merítettek az anime és a manga képi világából, de frissebb, modernebb lett a végeredmény, és ez jó pont.

A korosztályi besorolás viszont nem tett jót a filmnek. Ebben az esetben nem voltak olyan tökösek, mint a Logan készítői, pedig a brutalitás része ennek a jövőnek, és ezen a téren hiányoztak az anime kemény jelenetei

A színészi játékban nincs kiemelkedő teljesítmény. Scarlett hozza a Terminátor Őrnagyot, Juliette Binoche végig ártatlanul néz, Takeshi Kitano pedig még mindig cool. 

Úgy jöttem ki a moziból, hogy jól szórakoztam 2 órán keresztül, de még egyszer nem biztos, hogy végig nézném. Egyszer szép volt, jó volt köszönöm.

Összegzés:

Nem egy kult, inkább csak egyszernézős film. Egy könnyed péntek esti mozi, ami nem váltja meg a világot.

50%

komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8312392363

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Páncélba zárt szellem - de nem ebbe a páncélba... 2017.04.03. 02:22:55

Na, akkor a továbbiakra: a rajongóknak ugyan nem fog könnyen menni (vagy épp sehogy, nekem se ment), de próbáljunk úgy tekinteni erre a filmre, mintha egy teljesen új, különálló, gyökerek nélküli akció-scifi lenne. Képzeljük el, hogy nem létezik az 199...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túlélő ... 2017.04.02. 20:44:11

Egyszer nézős valóban. Tipikusan közepes film. Az 50% teljesen reális.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.04.03. 00:02:42

hát ez rossz volt. csak szimplán rossz.

qtyuly 2017.04.03. 21:46:07

Nem ismertem az előzmény rajzfilmet, úgyhogy azt hittem, hogy valami újdonságot fogok látni. Nem így lett, a sztori minden egyes elemében sablonos. Nagyjából annyi meglepő fordulat van benne, mint az Avatarban, vagy az Ébredő Erőben. Kevés.
Ha nem láttam volna a Nagy falat, akkor azt mondanám, hogy a legrosszabb film, amit a közelmúltban láttam.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása