Fény és vászon

2017. március 03. 08:38 - Kiko

A legszomorúbb képregényfilm

Hugh Jackman neve összeforrt Rozsomákkal/Farkassal. Eddig 9-szer bújt a legkedveltebb X-men karakter bőrébe. Most utoljára(?) karmokat ereszt és kasszabolja a rossz fiúkat.

A Logan 2029-ben játszódik és Rozsomák/Farkas a déli határnál ápolja Charles Xaviert, akinek a különleges képessége - így 90 felett - már inkább tömegpusztító fegyver. Logan sem a régi, teste egy-egy bunyó után már nem úgy regenerálódik, mint régen, és a testében lévő fém is (az adamantium) szépen lassan megmérgezi. Majd egyszer csak megjelenik egy kislány, akinek szintén fém karmok nőnek ki a kezéből és a teste nagyon gyorsan regenerálódik.

Szuper a kiinduló pont, és az eddigi X-men filmekhez képest egy líraibb hangvételt üt meg James Magnold rendező, aki a forgatókönyvet is jegyzi. Az egész filmben az elmúlás és a halál gondolata kerül elő, ez szokatlan a képregényfilmekben, ez is egy ügyes húzás. Ehhez nagyon jól megy a Rozsomáktól/Farkastól megszokott fanyar humor.

Az öreg Logan-ként Hugh Jackman nagyon ott van a szeren, nehéz más valakit elképzelni helyette, ezt a szerepet rá öntötték. A színészi eszköztárában előkereste A nyomorultakban hozott mimikát és testbeszédet és azt tökéletesen egybe gyúrta a korábbi Rozsomák/Farkas játékával, persze nem Oscar szintű, inkább csak képregényfilmekhez képest magasan kiemelkedő a színészi játék.

Hugh Jackman mellett még Dafne Keen-t is ki kell emelni, mert nagyon ügyesen hozza az ártatlan kislányt, aki pillanatok alatt változik gyilkológéppé. Nekem működött a köztük lévő kémia. A közös akciójelenetek nagy része CGI, de így is elég profin koreográfiákat találtak ki, ami sokszor kettejük viszonyát is jól visszaadja.

A filmben rengeteg műfaj keveredik. Van benne rengeteg western, roadmovie és képregény parodisztikus elem. Van csomó utalás a korábbi filmekre (pl.: Szabadság szobor, szamuráj kard a falon, X-men figurák és képregények stb.). Ez a sokszínűség csak a film végére lesz zavaró, ott már nem találták az arányokat. Kevesebb dráma talán több lett volna, de nem is ez a fő probléma.

A filmnek egyetlen komoly hibája: a hossza. Az elejétől lehet tudni, merre tart a történet, mégis tesznek bele a készítők kisebb, nagyobb kanyarokat, amivel csak a játékidőt növelik, a filmhez nem tesznek hozzá semmit. Ilyen pl.: amikor bemennek az orvoshoz, akitől fél perc múlva távoznak, vagy amikor Logan elmegy vízcsapot szerelni egy vadidegennel (wtf!!!???). Ezeknek a jeleneteknek akkor lenne értelme, ha a karaktereket árnyalná, de sajnos ezt sem teszi meg.

Gond nélkül lehetett volna 25 percet vágni a filmből, így egy feszes akció drámát kaptunk volna, így marad egy terjengős dráma pár akcióval. Akár a forgatókönyvből, de a filmből is húzni/vágni kellett volna. De már így is túl sok a feltételes mód. Így is a legjobb Farkas film, igaz ez nem akkora dicsőség látva az előzőek gyenge teljesítményét, de mindenképpen méltó befejezése egy sorozatnak.

Összegzés 

Nekem bejött ez a líraibb hangvételű, talán a legszomorúbb képregény film, de a hossza miatt voltak benne üresjáratok.

65%

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr212308369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fény és vászon
süti beállítások módosítása