Fény és vászon

2017. január 16. 16:24 - Kiko

Aktuális sztárokkal eladott középszerű film

Lelki szemeim előtt látom, ahogy stúdió fejesei ülnek egy nagy asztal körül és megy az ötletbörze: Legyen benne két fiatal sztár! Legyen látványos akció! Legyen szerelmi szál! Legyen valami kis krimi is benne! Legyen benne sci-fi! Legyen benne egy két pillanatig meztelen Jennifer Lawrence! Rendben - hangozhatott az utasítás és láss csodát, elkészült az Utazók című film. A kritika SPOILERES lesz, így ha nem láttad a filmet, akkor ne olvasd tovább!

A történet szerint az Avalon űrhajón több mint 5000 ember hibernálva alszik amíg 120 év alatt elér a Földről egy távoli bolygóra. Jim Praston (Chris Pratt) hibernáló ágya azonban meghibásodik, és így 90 évvel a tervezett időpont előtt felébred tök egyedül egy űrhajón. Egy év után unalmas és magányos lesz a hightech kalandparkban bóklászni, ezért felkelti Aurora-t (Jennifer Lawrence) a csinos írónőt. Ezután jönnek a bonyodalmak és meg kell menteni a többi utas és a saját életüket.

Röviden: a kevesebb több lett volna. Rengeteg műfaji elem keveredik össze (akció, dráma, vígjáték, művészfilm), és így végeredmény, mindegyik, és egyik sem egyszerre. Egy kicsit ebből, egy kicsit, abból és a végén megkapjuk ezt a filmes turmixot. Persze erre mondhatjuk azt: láttunk már olyan mixet, amiből valami jó sült ki, ebben az esetben ez azonban nem állja meg a helyét. Inkább érzem félig üresnek ezt a filmet, mint félig telinek, de nem mondhatom rá, hogy rossz.

Az Utazókat két dolog vitte félre. Az egyik az eddig boncolgatott "identitásválság". Ha a projekt fejlesztése során kijelölnek egy, vagy maximum két irányt - bármi is legyen az ("Hű, készítsünk egy jó krimi/sci-fi/romantikus filmet!") - akkor az sokat segített volna a filmnek. De a stúdió fejesei nem mertek bevállalni egy Gravitációhoz hasonló kamaradrámát, vagy egy "űr Titanicot". Így lett ez a félig üres film.

A másik a trailer. Ez a rövid, 2 perces ízelítő egy teljesen más filmet ígért, mint amit végül kaptam. Mert a 2 órás játékidő után az volt a benyomásom, hogy rosszabbat, kevésbé izgalmas alkotást néztem végig, mint amit ígértek a jegy megvétele előtt. Itt mutatnék figyiszt a filmgyár reklámszakembereinek.  Az előzetes azt ígéri, hogy nem véletlenül ébrednek fel korábban hőseink a hibernálásból. Egy rejtélyt dobnak be a nézőknek, amit a főhősök kiderítenek, miközben természetesen összejönnek. Ez eddig tök jól hangzik. Na igen, de a megoldás, vagyis, hogy egy meteorit miatt meghibásodik az űrhajó, irtó gagyi. Akkor miért nem kelt fel mindenki? Miért csak egy ágy hibásodik meg? Nincs alternatív energia forrás az űrhajón, amiről a fontos eszközök mehetnek ha meghibásodik valami? Hosszasan lehet sorolni azokat a kérdéseket, amikre sajnos nem ad választ a film. Talán itt kötnék vissza, hogy azért sem sikerül választ adni ezekre, mert az időt elvitte az humor/akció/szerelmi/drámai jelenetek.

Mégis miért mondom azt, hogy nem rossz a film? A két főszereplő miatt. Jennifer Lawrence és Chris Pratt nagyon jól mutatnak a vásznon, külön-külön, de együtt is. Ketten mentik meg a filmet a totál unalomtól. Jennifer Lawrence a legtehetségesebb 30 éven aluli színésznő, és ezt most is bizonyítja. Egy sablonos karakterbe sikerül életet vinni, ráadásul mindezt természetesen teszi, nincs mesterkéltség, nincs manír. A játékának köszönhetően nem alszik el a néző. Remek partner ebben Chris Pratt, aki hiteles macsóként, összetört emberként, aki öngyilkos akar lenni és hősszerelmesként is. Nem hiába próbálták ki kettejüket egy közös filmben, tehetséges és sikeres sztárok. A casting tökéletes, kár, hogy filmnek sok hibája van.

Összegzés:

Egy katyvasz, amit a két főszereplő ment meg egy hatalmas bukástól. Egyszer nézhető, de csak a két főszereplő miatt.

60%

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lumiere-galaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1112129989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2017.01.17. 22:02:41

Ez a film kb. olyan rossz volt, mint a Holnapután, vagy az Interstellar.
Hót gagyi a világ: nincsenek biztonsági tartalékok a rendszerben, a reaktorvezérlőnek nincs prioritása számítási kapacitásigény esetén, nincs vészprotokoll, a csapos AI okosabb, mint a vezérlőegység, aktív -kikapcsolható- gravitációs mező a hajón (mi a francnak fogyasztják vele az energiát, ha mindenki alszik), impulzus az űrsétán, gagyi befejezés.

$pi$ 2017.01.17. 22:15:24

Olyan okos a számítógép, hogy beszélgetni lehet vele elvont dolgokról, de annyi esze nincs, hogy felébresszen valami technikust, aki javítja a reaktort? Akkor legalább egy gomb legyen már azon az ajtón, vészgombok azok már ma is vannak a gépeken.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2017.01.21. 22:37:23

Infósként az tetszett benne, hogy a jövőbeli számítógépek egy hiba miatt nem beállnak, mint a szög, hanem mindenféle vicces dolgot kezdenek csinálni. Ja és Jimbo nem tudja kinyitlni a legénység ajtaját merazacél, de a légzsilipben valami lézerceruzával lenyisszantja az egyik kis ajtót pajzsnak.
Fény és vászon
süti beállítások módosítása